Lofotfiske – torsketunge

In COD we trust

Millioner av torsk mister hvert år tungen fordi den regnes som en delikatesse ute i den store verden.
Norge, Svolvær, Lofoten, Hurtigruten, Scandinavia

Foto: Pixabay

Når torsken siger inn mot Lofoten etter en svømmetur fra Barentshavet, står det fiskebåter i kø på det innbringende fiskefeltet. På land står tusenvis av utlendinger klare til å behandle fisken, men torsketungekappingen er det ofte skoleelever som tar seg av.

In Cod we trust

Ti-tommers store Victorinox-kniver utstyrt med en pigg lyner frem og tilbake i det pittoreske landskapet. Torsketungene blir kastet opp i en stor tønne med blod og sjøvann. Lukten av torsk er ensbetydende med lukten av penger. In Cod we trust, sier man i Lofoten.  

Torsketungen regnes som en delikatesse svært mange steder på jorden, men for at gourmet kokker i Asia skal få det de trenger, og at det kulinariske publikum skal tilfredsstilles, må flinke norske skolebarn og arbeidere fra Litauen og Polen kutte hundre kilo tunger hver om dagen.

Jobbe ute

Vanlig arbeid på en fiskefabrikk er innendørs, men ikke tungekuttingen i sesongfisket. Det gjøres under åpen himmel, og arbeiderne må derfor kle seg godt. Til fantastisk utsikt over det spektakulære landskapet, står folk side om side og kapper tungen ut av kjeften på Norges nasjonalfisk.

De mange utenlandske gjestearbeiderne som hvert år kommer til Lofoten for å jobbe tjener derfor gode penger og får en naturopplevelse av de sjeldne på kjøpet. Norske medier er mye mer opptatt av om arbeiderne kan være forkjølet, enn det faktum at nordmenn holder seg for gode til å skitne hendene med litt torskeblod.

Lofoten, Landskapet, Norge, Natur, Fjell, Fjorden

Foto: Pixabay

Delikatesse

Rundt omkring i verden elsker folk torsketunger og serverer dem på alle mulige måter, selv om det å benytte dem i forretter er mest populært. I Norge vet vi at utlendingene bruker tungene til alt. De griller dem med auberginer, eller spiser dem stekt med avokado. Torsketunge i Bernaise?

De fleste som ikke har smakt før får en positiv overraskelse. Tungen er litt geleaktig i konsistensen, mens hakemuskelen er fastere i kjøttet og har en rund nøtteaktig smak. Urbefolkningen i Norge panerer gjerne tungene, mens lokale spanjakker i Madrid lager helst en fancy tapasrett.

Siste poster

ACER – ULOVLIG DUMT?

I vannkraftlandet Norge har strøm alltid vært en av grunnpilarene i velferdssamfunnet. En menneskerett på linje med utdanning, mat og tak over hodet. Mange spør seg nå om det er utro tjenere i statsforvaltningen som har skyld i elendigheten? Motparten begynner å røre på seg. Norge selger gass tilsvarende 1260 TWh strøm uten at norskeFortsett å lese «ACER – ULOVLIG DUMT?»

MOTPARTEN TROR IKKE:

Dagbladet skriver at RUSSLAND JUBLER. Det er bare tull. Motparten.no har gått gjennom nettutgavene til de største mediene i Russland. Motparten har sett på ulike medier som pro-Putin publikasjoner som Rossiyskaya Gazeta(Российская газета) regjerings-lojale aviser som Izvestia(Известия) – til sentrums-aviser som Nezavisimaya Gazeta.(Независимая газета) Ingen av dem jubler for Normann. Motparten så også på nasjonalist-aviserFortsett å lese «MOTPARTEN TROR IKKE:»

Ikke Nor(d)mann likevel?

I Norge får ikke Mathias Normann lenger spille på landslaget fordi han har takket ja til å spille for Dinamo Moskva. Som sultne ulver trekker mediene ensidig frem folk som henger ut Normann. Det er ikke rom for noen med motforestillinger. Alle som var for demokrati og anti-rasisme mente det var ekstra viktig og riktigFortsett å lese «Ikke Nor(d)mann likevel?»

Koronapass

MED KORONAPASS ERSTATTER REGJERINGA FRIHET MED TVANG OG LIKHET MED ULIKHET  Med innføring av koronapass blir det i realiteten innført vaksinetvang i Norge. Dette bryter med Nürnbergkodene, som nettopp var utviklet som et kraftig svar på og forsvar mot de forbrytelsene legemiddelindustrien og staten i nazi-Tyskland gjorde seg skyldige i. Av Pål Steigan  sjefredaktør i steigan.no. Det anbefalesFortsett å lese «Koronapass»

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: