Lofotfiske – torsketunge

In COD we trust

Millioner av torsk mister hvert år tungen fordi den regnes som en delikatesse ute i den store verden.
Norge, Svolvær, Lofoten, Hurtigruten, Scandinavia

Foto: Pixabay

Når torsken siger inn mot Lofoten etter en svømmetur fra Barentshavet, står det fiskebåter i kø på det innbringende fiskefeltet. På land står tusenvis av utlendinger klare til å behandle fisken, men torsketungekappingen er det ofte skoleelever som tar seg av.

In Cod we trust

Ti-tommers store Victorinox-kniver utstyrt med en pigg lyner frem og tilbake i det pittoreske landskapet. Torsketungene blir kastet opp i en stor tønne med blod og sjøvann. Lukten av torsk er ensbetydende med lukten av penger. In Cod we trust, sier man i Lofoten.  

Torsketungen regnes som en delikatesse svært mange steder på jorden, men for at gourmet kokker i Asia skal få det de trenger, og at det kulinariske publikum skal tilfredsstilles, må flinke norske skolebarn og arbeidere fra Litauen og Polen kutte hundre kilo tunger hver om dagen.

Jobbe ute

Vanlig arbeid på en fiskefabrikk er innendørs, men ikke tungekuttingen i sesongfisket. Det gjøres under åpen himmel, og arbeiderne må derfor kle seg godt. Til fantastisk utsikt over det spektakulære landskapet, står folk side om side og kapper tungen ut av kjeften på Norges nasjonalfisk.

De mange utenlandske gjestearbeiderne som hvert år kommer til Lofoten for å jobbe tjener derfor gode penger og får en naturopplevelse av de sjeldne på kjøpet. Norske medier er mye mer opptatt av om arbeiderne kan være forkjølet, enn det faktum at nordmenn holder seg for gode til å skitne hendene med litt torskeblod.

Lofoten, Landskapet, Norge, Natur, Fjell, Fjorden

Foto: Pixabay

Delikatesse

Rundt omkring i verden elsker folk torsketunger og serverer dem på alle mulige måter, selv om det å benytte dem i forretter er mest populært. I Norge vet vi at utlendingene bruker tungene til alt. De griller dem med auberginer, eller spiser dem stekt med avokado. Torsketunge i Bernaise?

De fleste som ikke har smakt før får en positiv overraskelse. Tungen er litt geleaktig i konsistensen, mens hakemuskelen er fastere i kjøttet og har en rund nøtteaktig smak. Urbefolkningen i Norge panerer gjerne tungene, mens lokale spanjakker i Madrid lager helst en fancy tapasrett.

Siste poster

Koronapass

MED KORONAPASS ERSTATTER REGJERINGA FRIHET MED TVANG OG LIKHET MED ULIKHET  Med innføring av koronapass blir det i realiteten innført vaksinetvang i Norge. Dette bryter med Nürnbergkodene, som nettopp var utviklet som et kraftig svar på og forsvar mot de forbrytelsene legemiddelindustrien og staten i nazi-Tyskland gjorde seg skyldige i. Av Pål Steigan  sjefredaktør i steigan.no. Det anbefalesFortsett å lese «Koronapass»

Jesper Enerstvedt på engelsk

Revers Forlag har inngått avtale med Fair Forlag om å oversette tre av forfatteren Jesper Enerstvedts bøker til Engelsk. Foto: Revers Forlag Jesper Siegfried Enerstvedt (født 6. juni 1967 i Tromsø) er en norsk forfatter. Utdannet ved journalisthøyskolen i Oslo. Forfatterens egen hjemmeside finner du her. CIAs dristigste operasjon noensinne, – operasjon «Paper». Les merFortsett å lese «Jesper Enerstvedt på engelsk»

Jordbruk – Vann

Saltvannsdrivhus vekker oppsikt Når saltvannet fordamper bruker anlegget saltlaken som kjølevæske fordi den har lavere koke og frysepunkt enn vann. Nå høster programmet internasjonal anerkjennelse. Saltvann er en underbrukt ressurs, og hvis man kan å benytte den i landbruket har man komemt et stort stykke på vei for å kunne brødfø jordens befolkning selv medFortsett å lese «Jordbruk – Vann»

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: