Historie – Vikinger

Vikingene var gourmet-kokker

Historier om primitive vikinger som spiste rått kjøtt eller fisk er bare tull. Vikingene var kultiverte mennesker som levde svært sunt. Dessuten høstet menn og kvinner frukt sammen.
Apple, Frukthage, Epletrær, Red, Grønt, Stige, Harvest

Foto: Pixabay

Nye undersøkelser viser at vikingene spiste bedre enn mange mennesker gjør i dag. Faktisk kunne du med hell gått over til en ekte viking-diett uten å ta skade av det. Arkeologer og historikere har funnet ut at selv de aller fattigste vikingene hadde råd til å lage sunne og friske matretter.

Virkeligheten

Historikere fastslår nå at de norske vikingene spiste sunnere enn engelske bønder som levde på samme tid. Selv om bøndene i England levde mer avansert var maten deres dårligere, og bar preg av at de måtte gi fra seg mye av den til overklassen. Vikingene hadde derimot en overflod av mat og var nesten aldri sultne.

Vikingene var alltid opptatt med noe, også når de ikke var på raid. De var mye flinkere bønder enn man har trodd tidligere, og det var ikke slik at en kriger var redd for å være bonde også. Vikingene var ikke så snobbete, og de var langt smartere enn man har vært klar over.

Vikingene var så aktive at de hovedsakelig bare hadde tid til to måltider om dagen. Studier av runer, utgravinger, utenlandske nedtegnelser, og muntlige historier i arv, viser at vikingene i liten grad unnet seg snacks i arbeidstiden. De hadde heller ikke tradisjon for småretter, lunsj og kosemat.

Dagmal

Vikingenes nysgjerrighet og evne til innovasjon fikk dem til å lage til dels avanserte og næringsrike måltider som dessuten var mettende. Det første måltidet var veldig likt en moderne frokost.

Vikinger kalte frokosten for dagmal. Den spiste de omtrent en time etter at de våknet. Frokosten bestod ofte av rester fra gårsdagens middag, men ledsaget av brød, frukt og grøt.

Bokhvete, Grøt, Krupa, Mat, Frokostblandinger, Ernæring

Foto: Pixabay

Frokostene var veldig varierte, og de spiste en rekke ting samlet, både varm og kald mat. Barn og voksne hadde forskjellige favoritter, og kulturen tillot at man spiste forskjellig.

Mennene likte for eksempel litt varm lapskaus fra nattmaten, mens ungene gjerne gikk rett på brød med kjernemelk eller kornfrokost. Etter den gedigne frokosten pleide ikke vikingene å spise mer før ved middagstider.

Nattmal

Den såkalte nattmal besto av stuet kjøtt eller fisk med grønnsaker. Vikingene hadde alltid grønnsaker til middagen. Nye funn viser at grønnsakene hadde en mye viktigere funksjon og plass i kostholdet enn man tidligere har vært klar over.

En ting som har fått forskere og vitenskapmenn til å heve øyenbrynene er vikingenes forhold til frukt og nøtter. Man har tidligere trodd at slike ting ble forbeholdt kosestunder og høytider, men nye funn viser klart at tørket frukt, nøtter og honning skulle serveres til middag – hver dag!

Blåbær, Bær, Frukt, Berry, Blå, Sunt

Foto: Pixabay

Sunn mat

Vikingene hadde bord og var siviliserte mennesker. innholdet på bordet under måltidene ville fått dagens ernæringsfysiologer til å klappe i hendene. Har var absolutt alt man i dag anbefaler for et rikt og variert kosthold!

Maten var rik på proteiner, fiber, vitaminer og mineraler, og hadde riktig sunt fett i moderate mengder. Til maten drakk vikingen selvsagt mjød, en sterk alkoholholdig drikk laget av honning, men igjen viser undersøkelser at vanlig vann var det de fleste foretrakk daglig.

Viking, Norge, Fra Middelalderen, Søm

Foto: Pixabay

Moderne kjønnsroller

Mennene var ansvarlige for å finne proteinkilder, og fanget både fisk og kjøtt uansett vær. Seks måneder lang vinter var ingen hindring.

Det var en stor grad av likestilling hos vikingene. Ny kunnskap viser at at mennene på sommeren hjalp kvinner og barn med å sanke bær, sopp og frukt, som ble tørket i store mengder.

Funn av trekar og bøtter for tørket frukt og bær har vist at vikingene fikk de vitaminene de trengte gjennom hele vinterhalvåret.

Som mange norske medier har vært inne på laget vikingene god mat, og nye funn viser også at vikingene laget sin egen yoghurt.

Ingen forbud

Vikingene var verken kresne eller slet med en masse forbud som i andre kulturer. De kristne forbød for eksempel folk å spise hestekjøtt, mens muslimene unngikk svinekjøtt. Vikingene spiste gladelig begge deler.

Det virker som om vikingene hadde få fordommer mot hva man kunne spise. Hvis det var sunt og i live var det spiselig. Hvis Odin og de andre gudene hadde laget disse dyrene var det meningen at de skulle spises også.

I tillegg spiste de kaniner, hjort, elg, rådyr, fårekjøtt, geiter, kyllinger, sauer, ender, kyr og okser. Vikingene hadde avansert dyrehold, og skulle de slippe opp for dyr kunne de alltids stjele noen i et naboland.

Abstrakt, American, Bakgrunn, Grill, Bbq, Skjønnhet

Foto: Pixabay

Gourmet mat

Tilberedelsen av maten viser at vikingene hadde greie på matlaging. Vikingkokkene brukte avanserte kjeler laget av kleberstein og jern. Dyktige smeder laget beslag og andre ting til kjøkkenutstyret

Vikingene kokte alle typer kjøtt. Vikingene elsket lapskaus servert med brød laget av korn. Hvis det kneip på kornet visste de også råd ved å spe det ut med bjørkebark.
Moderne forskning viser at vikingene i tillegg til vanlige brød også laget velsmakende surdeigsbrød.

De tok den gamle brøddeigen sin og spedde ut med syrnet melk og kjernemelk. Brødet var slett ingen usunn loff. Tvert imot brukte de bygg og havremel. På vanlige dager spiste de mest flatbrød.

Sjømat

Fordi vikingene var suverene sjøfarere spiste de selvsagt mye fisk. Laks og sei ble fisket i en fei, og så ble den saltet og tørket sammen med torsk og sild, som fikk den mest kresne helt vill.

Vikingene spiste alle de fiskeslagene de fanget. Ofte samlet de seg rundt røkeriet om kvelden der de laget røkt ål, ørret og laks. Vikingfamiliene brukte de samme røkeriene til å røke kjøtt.

Spesielle redskap for å spise skalldyr som hummer og krabbe er også funnet i utgravinger. Vikingene hadde et kosthold som ville fått en hver gourmet kokk misunnelig. Maten minner best om det man i dag må gå på en internasjonal restaurant med stjerner i Micheling-guiden for å få tak i.

Vitaminer

Fordi vikingene ikke hadde et eget skriftspråk har man selvsagt ikke kokebøker og rene oppskrifter etter vikingene. Utgravninger har likevel avslørt hva de spiste, og at de fleste hjem til og med hadde importmat som kanel og tørket fersken på lager.

Vikingene hadde ikke poteter. De hadde derimot rikelig med kål, bønner, gulrøtter, løk, erter, purre og kålrot. Vikingene sanket vill frukt som epler, kirsebær og pærer. Villbær som jordbær, tyttebær og blåbær ble tørket i store mengder for å brukes om vinteren.

Vikingene brukte honning i stedet for sukker, og man vet at en populær dessert var frukt med honning og yoghurt. Noen ganger la de til den klissete godbiten på brød og frukt for ekstra smak.

Egg og melk

De drakk også mye melk. Fordi vikingene hadde flere typer melkeproduserende dyr laget de kjernemelk, fløte og myse til oster og smør. Vikingene hadde derfor også smør og ost gjennom hele vinteren.

Vikingene sanket egg fra ender og gjess i tillegg til å ha egne frittgående høner. Vill egg, som de fra måkene, ble ansett som delikatesser. Vikingene elsket måkeegg og var ivrige sankere, men som utgravinger av beinrester viser, så spiste vikingene like gjerne måkene også.

Krydder og festmat

Forskning viser at vikingene hadde koriander, karri, sennep, dill og vill pepperrot. Med disse ingrediensene for hånden, og med vikingenes råvarer og avanserte kjøkken, kan man faktisk regne seg til omtrent hva slags retter vikingene hadde.

Vikingene visste godt hvordan man skulle lage festmat til bryllup, fødsler, og høytider som jul og midtsommer. Helstekt villsvin med smørdampet steinsopp til middag og multer med krem til dessert, ville sikkert gått rett hjem hos den mest kresne gourmet på jakt etter kulinariske høydepunkter.

Nasse Nøff, Bakt, Buffer, Selskapet, Feiring, Festmat

Foto: Pixabay

Var man så heldig å være på besøk til dagen etter ville også elgstek med smørdampede rotgrønnsaker og tyttebærsyltetøy falt i smak, før man fikk honningpudding, markjordbær og kirsebær-kompott til dessert.

Og vikingtoktene? Nei, det var bare for moro skyld. Litt som Ragnar Lodbrok og Geir Storsæther.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: