Universet – Multiverse

Forskere enige om flere univers

De fleste fysikere hevder at flere univers er det mest sannsynlige scenariet. Man diskuterer ikke lenger hvis, men hva slags universer som eksisterer.
Parallell Verden, Parallelt Univers, Universet, Fysikk

Foto: Pixabay

Det er i dag overveldende mange vitenskapelige teorier om flere univers. Anerkjente forskere og universiteter har laget en rekke versjoner bygget på en vitenskapelig plattform.

Uendelig repetisjon

Det ligger god fysikk til grunn for fysikernes oppfatning av at det er flere univers. De fleste fysikkteorier, uavhengig av hverandre, peker mot en slik konklusjon. Ekspertene mener at eksistensen av andre universer er mer sannsynlig enn at det ikke er flere.

Vitenskapsmenn er ikke sikre på hvilken form romtiden har, og om den strekker seg ut uendelig. Hvis man tenker seg at romtiden fortsetter for alltid, må den begynne å gjenta seg på et eller annet tidspunkt.

Hvorfor? Fordi det bare er et endelig antall måter partikler kan ordnes i rom og tid. Ser du derfor langt nok vil du støte på en annen versjon av deg. Forskerne har etter hvert begynt å kategorisere varianter med teorier om ulike typer multiunivers.

Melkeveien, Stjernehimmelen, Nattehimmelen, Star, Natt

Foto: Pixabay

Separat-univers

Ser du enda lenger vil det være uendelige versjoner av deg. Tvillingene dine vil gjøre akkurat det du gjør akkurat nå, mens andre vil ha på seg en annen bukse eller jakke, og dessuten gjøre andre valg av yrke og levesett.

Det observerbare universet strekker seg bare så langt som lys har hatt en sjanse til å komme seg i de 13,7 milliarder årene siden Big Bang. Med andre ord en strekning på 13,7 milliarder lysår.

Spør deg selv hva du vil kalle romtiden utover den avstanden? Kanskje vil du kalle det et separat univers? På denne måten eksisterer et mangfold av universer ved siden av hverandre i et gigantisk lappeteppe av universer.

Abstrakt, Olje, Vann, Olje I Vann, Suspensjon, Væske

Foto: Pixabay

Boble-univers

Lignende teorier som det såkalte bobleunivers benytter seg av termer som evig inflasjon, en tanke om at universet blåser opp som en ballong etter Big Bang. Eksperter fra mange universiteter antyder at romlommer er opphav til mange isolerte bobleunivers.

I vårt eget univers er inflasjonen avsluttet og stjerner og galakser kan dannes. Forskerne mener og håper at fysikkens lover og grunnleggende konstanter kan være være annerledes i andre univers enn i vårt, noe som gjør noen universer til merkelige og spennende steder å uforske.

Metall, Tube, Stol, Stack, Stablet, Krom, Industriell

Foto: Pixabay

Paralelle-univers

Parallelle univers er også en populær teori. En god idé som forskere ved Princeton Universitys har sett nærmere på ved Perimeter Institute for Theoretical Physics. Forskerne ser for seg mange dimensjoner som flyter på en membran.

Columbia University beskriver ideen som forestillingen om at vårt univers er en av mange plater som flyter i et dimensjonalt rom, der universene ikke alltid er parallelle. Noen ganger krasjer de og forårsaker gjentatte Big Bang .

Astronomi, Plass, Moon, Galaxy, Planet, Star, Kosmos

Foto: Pixabay

Datter-univers

Teorien om kvantemekanikk ser på mulighetene for datterunivers og antyder at flere univers kan oppstå. Kvantemekanikk beskriver sannsynligheter fremfor bestemte utfall.

Hvis du kommer til et veikryss hvor du kan gå til høyre eller venstre, skaper det nåværende universet to datteruniverser: et der du går til høyre og et der du går til venstre. I hvert univers er det en kopi av at du var vitne til det ene eller det andre utfallet.

Matematikk, Tavle, Utdanning, Klasserom, Kritt, Læring

Foto: Pixabay

Matematikk-univers

Vitenskapsmenn ved MIT har også diskutert om matematikk er mer enn et nyttig verktøy for å beskrive universet, eller om matematikk i seg selv er den grunnleggende virkeligheten?

Kanskje er menneskers observasjoner av universet bare ufullkomne oppfatninger av universets sanne matematiske natur. Kanskje eksisterer matematiske strukturer som egne separate universer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: