Universet – meteoritter – smykker

Smykker fra verdensrommet er mer populære enn diamanter

Første, andre, tredje gang! Extraterrestrial crystal ball solgt til herren med x-files slips. Endelig har gull og diamanter fått seriøs konkurranse, – fra verdensrommet

Foto: Christies

Nylig solgte Christie’s en slepet metallkule med edelstener som stammer fra
Seymchan-meteoritten fra Sibir. Budgiverne stoppet ikke før hammeren landet på en drøy million kroner. Ballen var ikke alene om å oppnå bokstavelig talt astronomiske priser.

Diamonds WAS a girls best friend

Hundrevis av biter fra eldre meteoritter har gått under hammeren de siste årene. Noen er laget av steinet eller metall som jern, men de mest ettertraktede har glitrende utenomjordiske edelstener. Alle er milliarder av år gamle, og det sies at kvinner som tidligere sa at diamonds is a girls best friend, nå har skiftet mening.

Opphavet til de sjeldne rombergartene er svært forskjellig. De billigste har kanskje vært en del av månen, mens dyreste kommer fra asteroider som kretser i beltet mellom Mars og Jupiter.

Alle prisklasser

Også de som har begrenset budsjett kan skaffe seg et spesielt smykke på auksjon. For eksempel kan man få kjøpt biter med Ibitira fra den steinete meteoritten som falt ned nær byen Ibitra i Brasil i 1957.

Det finnes ganske mange småbiter i omløp og prisene er ikke avskrekkende. Vil du derimot ha en førti centimeter stor meteoritt man fant i Sahara-ørkenen i Mali må du ut med tre hundre og femti tusen dollar.

Fire S-er

Folk kan ikke komme drassende med en hvilken som helst stein eller edelsten og påstå at den dalte ned fra himmelen. De fleste auksjonshus har strenge regler. Før auksjoner hos Christie blir for eksempel alle meteoritter undersøkt av forskere fra The Meteoritical Society, eksperter på planetvitenskap, og spesielt studiet av meteoritter.

Når eksperter vurderer diamanter bruker de et system kjent som de fire C-ene: karat, farge, klarhet og kutt. For å estimere verdien av en meteoritt har man laget et helt nytt system som kalles for de fire S-ene: størrelse, form, historie og vitenskap, eller på engelsk size, shape, story and science.

Lærerike smykker

Og historier er det nok av. Gibeon-meteoritten oppstod for eksempel i jernkjernen til en asteroide for 4,5 milliarder år siden. Man risikerer å få en spesiell følelse hvis man bærer et slikt smykke rundt halsen. Hver meteoritt er nemlig en del av de prosessene som førte til dannelsen av vårt solsystem.

De fleste auksjonshusene har små informasjonsfoldere, som forteller hvor og hvordan smykket har oppstått. På denne måten lærer kjøperen litt historie samtidig som han får noe helt unikt.

Vakrere enn diamanter

Noen få super-dyre meteoritter er utrolig vakre å se på. Jernmeteoritten Sikhote, som falt ned i Sikhote-Alin-fjellene i Russland den 12. februar 1947, har vakre farger og er som små kunstverk i edelstein og metall.

Muonionalusta-meteoritten og den skinnende Fukang-meteoritten er andre meteoritter som er helt på høyde med diamanter, safirer, smaragder og gull for den saks skyld, siden meteorittene ofte er en blanding av metall og edelsteiner.

Romperler

Pallasittmeteoritter er kanskje de mest spektakulære av alle. Her har metallkjernen vært under så stort press at det har dannets seg glitrende romperler!

Et Imilac-eksemplar fra Atacama-ørkenen i Chile har glødende ravgule olivin- og peridotkrystaller, innsatt i en metallisk matrise, mer nøyaktig enn noen gullsmed av kjøtt og blod kunne ha gjort.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: