Natur og vitenskap – fluer

ZOMBIE-FLUER sprer død

Flue-mor kikker forferdet på flue-far som vrir seg i smerter. Hun rekker ikke å spørre om hva som er galt før han vrenger magen og spruter orange gørr rett i fjeset hennes.
Fly, Insekt, Sammensatte Øyne, Bille, Insekt, Nærbilde

Foto: Pixabay

Fluemamma flyr vekk i panikk, men det er for sent. Nå er hun også smittet og vil snart være en flue-zombie som bringer døden videre til artsfrender.

Fluearten Coenosia tigrina som vi finner både i Sverige, Danmark og Norge sliter med zombie-liknende artsfrender som flyr rundt med to store hull i magen som sprer giftige oransje sporer.

Grotesk

Det er ganske grotesk å se de stakkars fluene med synlige hull i magen. Hullene er et resultat av at soppen Strongwellsea tigrinae har spist seg ut av dem mens de ennå er i levende live.

De svært smittsomme sporene slippes ut gjennom hullene på jakt etter nye ofre den kan rive i stykker fra innsiden. Hullene i fluens underliv spyr bokstavelig talt ut soppsporene gjennom hullene i fluekroppen.

Spist levende

Sopptypen, som er relativt nyoppdaget, spiser fluene mens de er i live. Man kan derfor si at soppen bruker fluene som transport for å smitte nye ofre, akkurat som zombier.

Ofrene gjennomgår en forferdelig forandring når de først er invadert av soppene. Forskerne er derfor veldig opptatt av om denne soppen også kan angripe mennesker. I skyggen av en pandemi som ingen så komme, er det mange som nå spør seg om noe slikt også kunne rammet mennesker?

Horror, Halloween, Øye, Hodet, Monster, Zombie, Stygg

Foto: Pixabay

Angriper mennesker

Hva hvis soppene hopper til mennesker og spiser hull i våre underliv, så folk begynner å sprute oransje klumper på hverandre? Hva da?

Problemet er at zombie-fluene forblir i live i dagesvis etter at de er infiserte, noe som resulterer i at de rekker å spre sykdommen, spesielt hvis de parrer seg, noe som er populært både for fluer og mennesker.

Til slutt kollapser de soppherjede insektene i spasmer og dør en grusom og smertefull død. Selv etter døden fortsetter marerittet, fordi soppsporene har så tykke vegger, og er konstruert for å tåle både sterk varme og kulde, slik at de enkelt kan ligge i dvale og overvintre, for så å begynne igjen året etter.

På vakt

Forskerne uttrykker bekymring for sopptypen og skriver om Zombie-fluene i september 2020-utgaven av Journal of Invertebrate Pathology. Også norske aviser som VG uttrykker bekymring, fordi visse fluetyper som angriper mennesker, som dermed står i fare for å bli smittet.

Universitetet i København tror ikke mennesker kan bli zombier på samme måte, men for sikkerhets skyld kartlegger de nytt og ukjent biologisk mangfold fra zombie-fluene og de smittsomme soppsporene.

Produserer narkotika

Hva som gjør forskerne urolige er at de nå har funnet ut at soppene er i stand til å dope ned verten med et stoff som holder fluene aktive og på vingene, selv når magen blir fortært fra innsiden og ut. Sykdomsbildet står derfor ikke tilbake for Resident Evil filmene, eller Walking Dead serien på TV.

Forskerne oppdaget også at soppene klarte å fremstille et amfetamin-lignende stoff som fikk full fart på ofrene, selv med ødelagt kropp. Kommer kjæresten din løpende mot deg med et hull i magen anbefales det derfor at du tar beina fatt så fort som over hodet mulig, og melder i fra til smittevernsmyndighetene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: