Helse: Cannabis som medisin

Thailand åpner marihuana klinikk

Køen av pasienter utenfor klinikken viser at det er stor interesse for cannabismedisiner, men hvem som helst kan ikke gå inn og kjøpe cannabisprodukter. De må behandles av en ordentlig lege som vurderer om cannabis kan være aktuelt.

Foto: Ludvig Enerstvedt

Cannabisolje nå tilgjengelig på alle thailandske statssykehus, men det spesielle med klinikken er at de fokuserer spesielt på cannabis behandling.

Dokumentert effekt

Klinikken har spesialisert seg på sykdommer der man i godt dokumenterte studier fra en rekke land vet at cannabis har en godt dokumentert effekt. Både Parkinson og epilepsi har mange symptomer der konvensjonelle legemidler kommer til kort eller ikke virker i det hele tatt, men der cannabis virker forbausende godt.

Pasientene får ren ekstrahert cannabidiol, den ikke-psykoaktive forbindelsen kjent som CBD. Klinikken registrerer behandlingen sammen med forskere som gjør ekstra nøyaktige notater og observasjoner, slik at resultatene kan brukes i forskningsøyemed senere.
Pasienter rådfører seg med medisinsk personale før de sendes til fysiske undersøkelser og diagnoser. Hvis legene ser cannabisbasert medisinering som aktuelt, må de kvalifiserte pasientene signere et dokument før de får være med i prosjektet.

Utlendinger velkomne

Etter at de har begynt å bruke cannabisolje vil pasientene motta en e-post eller telefonsamtale innen fire dager for oppfølging og klinisk overvåking. Klinikken behandler en rekke sykdommer og plager med cannabis. Både leddgikt og kroniske ryggsmerter kvalifiserer til cannabis medisinering.

Også utlendinger har adgang til klinikken, og det gjøres ikke forskjell. Mange utlendinger har allerede uttalt til pressen at medisineringen har forandret livet deres

Trygge medisiner

Medisinene er trygge, statsgodkjente og blir også levert av staten. Sykehuset mottok sitt første parti med 100 CBD-flasker fra Food and Drug Administration i 2020. I dag sender myndighetene beslaglagt marihuana til ekstraktering, så i stedet for å destruere, benyttes det nå til noe positivt.

Foto: Ludvig Enerstvedt

Sykehuset har nå fått egen lisens for å tilvirke medisiner. Derfor har de laget et lite gro-drivhus bak saykehuset. Den første batchen med 4000 flasker a5 ml inneholdende 1,7 prosent tetrahydrocannabinol (THC) ble sendt til distribusjon over hele landet.

Mirakel

En rekke utenlandske medier har allerede besøkt klinikken og laget historier om hvordan cannabis-medisinering virker i praksis. En australsk avis laget en hel serie om en mann som for ti år siden ble diagnostisert med Parkinsons sykdom.

På grunn av skjelvinger og ukontrollerbare kroppsbevegelser klarte mannen verken å gå elene eller å snu seg i sengen. Familien hadde gitt opp håpet om at han ville bli bedre, og hadde derfor omgjort hjemmet til et sykehjem.

Etter noen uker med behandling skjedde det noe som familien mener var det reneste mirakel. I følge moren gråt datteren av glede. Plutselig kunne faren gå igjen, og utføre handlinger som hadde vært umulige i flere år.

Tradisjon

At cannabis-medisin raskt ble akseptert av helt vanlig mennesker i Thailand er ikke så rart. Lenge før det ble kriminalisert hadde Thailand en lang historie med cannabis som tradisjonell medisin og terapeutisk krydder.

Mange thaier visste derfor at cannabis kunne øke appetitten. De kaller den magiske miksen for yaa mhoo uaun, som betyr noe slikt som medisin for lubne smågriser.

Ifølge sjefen på sykehus apoteket, Supaporn Pitiporn, pleide mange eldre å
plukke toppskudd av marihuana-planter for å spise dem med chilisaus. Det var også vanlig å legge blader i karri.

Vesten sa stopp

Thailandske folk kjenner godt til urten fra tidligere. Før landet ble overtalt av vestlige land til å gjøre produktet tabu-belagt var det et helt vanlig urteprodukt som det aldri har vært rapportert om problemer med.

Enhver besittelse, salg eller bruk ble gjort forbudt i 1934 gjennom den såkalte Cannabis Ac, og cannabis havnet etter hvert som kategori 5 stoff, hvis bruk kunne straffes med opptil femten års fengsel og bøter på flere millioner Thai Bath.

Foto: Ludvig Michael Storn Enerstvedt

Tok til fornuft

I 2020 vedtok parlamentet en progressiv lov som avkriminaliserte medisinsk bruk.
På baksiden av sykehuset vokser derfor mengder av marihuana-planter i fraktcontainere i kontrollerte miljøer. De grønne buskene blir dyrket med – hydroponics og aeroponics, – under kyndig veiledning fra lokale bønder i det nærliggende Ban Dong Bang-samfunnet

I fremtiden planlegger sykehuset å bygge et drivhus der forskjellige typer dyrkes og produseres mer profesjonelt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: