Universet – Melkeveien

Snart får alle galaktisk adresse

I fremtiden må dine barnebarn vite hvilket solsystem, galakse og kvadrant de bor i, og huske planet, verdensdel, land, fylke og gate. Det blir en oppgradering med galaktiske postnummer.
Melkeveien, Universet, Person, Stjerner, Ser, Himmelen

Foto: Pixabay

Man kjenner i dag hundrevis av galakser, og det er lenge siden man begynte å spekulere i multiversum. For deg som ønsker å vite eksakt hvor du bor er det kanskje greit å starte med nærområdene. For å gjøre det helt klart med en gang. Du bor i Melkeveien!

Morsmelk

Det er flott med strøm i stikkontakten, men før man fant opp det elektriske lyset hadde folk en mye klarere utsikt ut i verdensrommet opp til de mange stjernene på nattehimmelen. Fortsatt kan man glede seg over stjernene hvis man er på hytta på fjellet, eller sitter i robåten ved sjøen, en stjerneklar natt.

Navnet Melkeveien stammer fra grekerne. Hercules fikk suge på puppen til gudinnen Hera mens hun sov. Da hun våknet og reiste seg opp rant morsmelken hennes over himmelen.

Vi bor alle sammen i en svært spennende galakse av stjerner, supernovaer, fargerike tåker, mystisk energi og mørk materie. Til tross for økt kunnskap forblir fortsatt mye mystisk og ubegripelig selv for forskere.

Hvor mange?

Til tross for grensesprengende teknologi krangler forskerne fortsatt om hvor mange stjerner som finnes i Melkeveien. Astronomene er ikke engang enige i hva som er den beste måten å telle på. Teleskopene ser bare de lyseste stjernene i galaksen. De fleste stjernene antas å være skjult er skjult bak gass og støv.

En teknikk er å se på hvor raskt stjernene kretser i Melkeveien. Det gir nemlig en indikasjon på tyngden, eller massen, i galaksen. Deler man den galaktiske massen med gjennomsnittsstørrelsen på en stjerne, er man i nærheten av svaret.

Den europeiske romfartsorganisasjonens Gaia-satellitt har kartlagt plasseringen av over en milliard stjerner i vår galakse, og forskerne er enig i at dette representerer omtrent en prosent av totalen. Mye tyder altså på at din galakse Melkeveien har omtrent hundre milliarder stjerner.

Tungvekter

Astronomene er også helt uenige i hva Melkeveien veier. Noen legger seg på syv hundre milliarder ganger solens masse, mens andre mener det må være mye mer, kanskje to billioner ganger solens masse!

Noe av det kuleste for oss som ikke er astronoer, er at alle er enige i at nesten nitti prosent er mørk materie, som ikke gir noe lys, og som man ikke kan se. Ja, som man ikke en gang vet hva er!

Stille nabolag

Til tross for alle milliardene med soler i veien der vi bor, er det ganske ensomt i vårt nabolag. Folk som ser opp på stjernene tebnker kanskje at de er spredt tundt i universet, men det er de ikke. De er faktisk klumpet sammen i gata der du bor. Og Melkeveien ligger helt for seg selv i en mørk flekk i universet.

Melkeveien flyter av sted i et stort tomt rom. Hvis du kunne stått i Melkeveiens ytterkant ville du følt at du var alene langt ute på havet. Hvis du så noen supertankere i horisonten ville dette kunne være andre galakser. Når du da tenker på at Melkeveien har hundrevis av milliarder stjerner, forteller det litt om avstanden til våre nabo galakser. Den er ufattelig stor.

Magellanske skyer

Av og til kommer det noen små galakser kretser som krasjer inn i vår galakse. De er som små fiskebåter som blir knust til pinneved av enorme containerskip langt ute på det åpne havet.

Ocean, Stjernehimmelen, Melkeveien, Hvile, Seilbåt, Båt

Foto: Pixabay

Da den portugisiske oppdagelsesreisende Ferdinand Magellan seilte av sted for omtrent seks hundre år siden rapporterte han om sirkulære klynger av stjerner på nattehimmelen. I dag vet man at det han så var små galakser som vi i dag kaller de magellanske skyene.

Event Horizon

Mange forskere har derfor vendt oppmerksomheten innover, til hjertet i Melkeveien, der alle for lengst er enige i at det lurer et stort og sulten sort hull med en masse som er minst fire millioner soler. Nylig bragte avisen VG det første bildet av vårt eget sorte hull.

Forskere vet at det sorte hullet er der fordi de kan se at stjernene i Melkeveiens sentrum kretser rundt et supermassivt usynlig objekt. Ved hjelp av radioteleskoper gjør astronomene sitt ytterste for å studere det svarte hullet vårt. Prosjektet heter Event Horizon Telescope.

Det Sorte Hullet, Solar System, Plass, Galaxy

Foto: Pixabay

Front mot front

Melkeveien står ikke stille. Tvert imot raser den avsted i 250.000 kilometer i timen. Dessverre for våre etterkommere på stø kurs mot en annen galakse som er like stor som vår egen, nemlig Andromeda galaksen. En slik front mot front kollisjon vil ikke gå bra.

Når krasjet kommer, om 4 milliarder år er det best at mennesker har funnet ut hvordan de kan unnslippe galaksen, og vente et annet sted til kruttrøyken har lagt seg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: