Online kristendom

Vatikanet stopper skrifte-app

Opplysninger om seksuelle overgrep, pinlige onani-vaner og tabu-belagt seksualitet, har kommet på avveie fordi kirken ikke ivaretok brukernes sikkerhet.
Langfredag, Påske, Korsfestelse, Oppstandelse

Foto: Pixabay

På grunn av personvernet er det ikke alt som egner seg på nett. Religion brukes ofte for å mestre sorg og takle personlige problemer i livet. Tradisjonelt har man derfor hatt fortrolige samtaler med imamer og prester, som siden har gitt råd og støtte. På nettet blir dette vrient, selv om noen har forsøkt uten hell.

Skandale app

Nylig måtte Vatikanet trekke kraftig i nødbremsene da en overivrig prest med støtte fra biskopen klarte å lage en katolsk skrifte-app. Her kunne folk innrømme alt fra pinlig runking til seksuelle overgrep.

Hva presten hadde glemt var at man aldri under noen omstendigheter må gi fra sg slike opplysninger online, på grunn av den store faren for at opplysningene kommer på avveie.

GUD vs Antivirus 0-1

Mye tyder på at Gud kan ha blandet sammen anti-virus med anti-krist, noe som viste seg å være skivebom. Ordene er riktignok veldig like, og anti er jo et negativt ladet ord, men det Gud ikke oppdaget på grunn av slurv var at «anti» i denne sammenhengen var et positivt ord, – og at mange mennesker liker sikkerhetsprogramvare som beskytter personvernet.

Vatikanet så ikke annen utvei enn å kalle inn sjefen på teppet. Etter et veldig kort møte med Gud der det raskt kom frem at internet ikke var hans sterkeste side, og at han var bosatt i en helt annen sky enn nettskyen, valgte Vatikanet å stoppe appen, før den spredde seg til hele jordkloden, slik at utpressere og andre kriminelle ville hatt noe å leve av langt inn i fremtiden.

Selv om både presten og biskopen påstod at de ikke trengte verken antivirus eller avansert sikkerhetskryptering, fordi det var Gud som var ansvarlig for sikkerheten på nettsiden, visste Vatikanet bedre, og valgte likevel å forby appen. Gud vet mye, men internett sikkerhet – det har han ikke peiling på.

Forgård til helvete

Prester, rabbinere og imamer har alle sammen gått online. De lager youtube videoer, zoom møter, facebook sider, og blogger for harde livet, men foreløpig har det ikke tatt av. Dessverre for alle de religiøse lederne som trodde at bordet var dekket til en religiøs fest, har det vist seg at det ble det motsatte, et lite helvete.

Internett er så stort og temaene så ulike, at det for prester og religiøse ledere fortoner seg mer som en forgård til helvete, der de må kjempe om plassen med satans budbringere i alle farger og fasonger.

Menneskelige Silhuett, Døren Til Helvete, Porter, Solen

Foto: Pixabay

Ikke plass til GUD i nettskyen

Religionsforskere mente tidligere at nettet egnet seg perfekt for å drive misjonsvirksomhet, men det viste seg å være lettere sagt enn gjort. Forskerne innbilte seg at nettet ville appellere som en metafor til Guds åndelige tilstedeværelse, fordi det ikke er noen fysiske begrensninger i en nettsky.

Kanskje ble all misjoneringen likevel for høytsvevende for de fleste, og det er mye som tyder på at misjonærenes preken har druknet i et eller annet skybasert lavtrykk.

Forskerne peker videre på at utvalget ofte kan bli for stort og påtrengende for brukerne. I en fysisk kirke slipper man ikke inn en masse hottentotter og representanter for konkurrerende religioner, mens man på nettet kan bli nedlesset med ulike religiøse grupperinger der mange ofte mener lignende ting.

Gud unngår nettskyene

En undersøkelse fra USA viser at den allmektige likevel ikke helt har gitt opp online planene. Nesten tjue prosent av alle amerikanere besøker frivillig nettsteder med religiøs skolering. Nesten like mange leser religiøse blogger hver måned. Litt oppsiktsvekkende viste undersøkelsen også at hele femten prosent av amerikanerne hadde en prest som venn på Facebook.

Undersøkelsen fra USA forklarte også delvis hvorfor GUD unngår alle nettskyene. Nesten halvparten av alle amerikanere har besøkt en nettside som representerer en tro de ikke har selv, og i motsetning til himmelriket er skyene fulle av vantro hunder som ikke har den nødvendige respekt for vår herre.

I skyen er alle like

På samme tid var det stusselige to prosent som regelmessig fulgte sin egen kirke på Twitter eller et lignende sted. Riktignok var nesten alle deltagerne i undersøkelsen unge mennesker under førti år, men det er ikke så rart fordi det fortsatt finnes et generasjonsgap for hva man bruker internett til. Mange eldre sjekker bare epost, betaler regninger og leser avisen.

Undersøkelser i Europa og Asia viser akkurat de samme tendensene som i USA. En detalj det er verdt å merke seg er at de i samtlige undersøkelser uansett verdensdel ikke lenger finnes rasemessige forskjeller.

I praksis vil det si at man var like tilbøyelig til å bruke religiøs skolering på nett og lignende aktiviteter, enten man var en afro-amerikaner, latino, kaukasier, indianer, eskimo, eller hva det måtte være. I online skyen er alle like, og det ser ut som det er enklere for folk å benytte flere religioner på en gang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: