Helse – sykdommer fra dyr

TRUMP kan ha virus i hjernen

I følge Center for Disease Control and Prevention (CDC) kan USAs tidligere president ha et Mind Control virus i hjernen,- som får bæreren til å gjøre irrasjonelle handlinger.
Trump, President, Usa, America, Flag, Union Jack

Foto: Pixabay

Nyheten som får mange til å trekke på smilebåndet og tenke på ordet spøk eller fake news er faktisk helt alvorlig. CDC melder at nesten tyve prosent av alle amerikanere er bærere av det såkalte «Mind control» viruset. Også i Europa er viruset utbredt. Du kan ha det også.

Rammer katte-eiere

Den bisarre parasitten Toxoplasma gondii har infisert hjernen til rundt to milliarder mennesker globalt, inkludert førti millioner amerikanere. Parasitten kan føre til eller forsterke schizofreni. Kanskje kan parasitten forklare en del amerikanske presidenters oppførsel opp gjennom årene?

Toxoplasma gondii kommer fra noe så søtt som huskatter. Mikroben reproduserer seg seksuelt i kattens tarm, og folk kan få det fra katteavføring. Du kan bli smittet fordi du behandler katteavføringen.

Mind control

Mikroben gjemmer seg i kroppsområder som mangler immunforsvar, som for eksempel hjernen, der den forvandles til en aktiv form av parasitten kalt en takyzoitt, som kan formere seg og spre seg.

Mikroben gondii kalles på folkemunne for «mind control» fordi mus som er smittet ser ut til å glemme frykten for katter, og dessuten tiltrekkes av katteurin. Det gjør musene til lett bytte for katter og en enkel smittevei for T. gondii.

Koronavirus

Koronaviruset er ikke det første og vil ikke bli den siste dødelige sykdommen som hopper fra dyr til mennesker. Historien har mange eksempler på bisarre sykdommer som skifter beite.

La det være sagt med en gang. Dette går begge veier! Sykdommer som bare finnes hos mennesker kan være livstruende for mange dyrearter hvis de bestemmer seg for å hoppe.

Det nye coronavirus SARS-CoV-2 (som forårsaker COVID-19) er bare det siste i en lang rekke smittsomme og dødelige sykdommer som har hoppet fra dyr til mennesker.

Kryssart-infeksjoner og smitte kan oppstå alle steder der forholdene er lagt til rette for blanding av patogener. Dette kan være alt mulig fra enkle bondegårder til markeder der dyr og mennesker omgås hverandre.

Zoonose

Overføring og smitte kan også skje på helt uskyldige steder med tilsynelatende snille aktiviteter, som papegøyesnakking for barn i dyrehagen i Kristiansand, eller et indonesisk gatehjørne med en ape som gjør akrobatiske triks.

Sykdommer som overføres fra dyr til mennesker blir på fagspråket kalt zoonoser, og man vet om minst femti forskjellige som kan smitte gjennom berøring, og enda flere som skyldes bitt.

Pangolin

Vær likevel klar over at parasitter ikke bryr seg om hvem eller hva de smitter. Mennesker på økoturisme kan også være til stor skade for ville dyr, og i verste fall utrydde hele dyrearter.

For eksempel viser genetiske analyser av koronaviruset man tror stammer fra Wuhan i Kina at det kanskje oppsto i flaggermus, men fordi markedet ikke selger flaggermus, tror forskere at et annet dyr kan ha operert som mellom-mann.

De fleste spekulasjonene gikk i retning av pangolin, et truet, maur-spisende pattedyr. Problemet var at prøver ikke samsvarte med virusene som er funnet i prøver tatt fra ulovlig handel med pangoliner. I følge det anerkjente tidsskriftet Nature er det derfor fortsatt et åpent spørsmål om hvor viruset oppstod først.

Spanskesyken

Nesten alle har hørt om Spanskesyken, eller Influensapandemien (H1N1) fra 1918 som feide over verden og drepte over femti millioner mennesker. Viruset ble først identifisert i USA av militært personell våren 1918 og drepte deretter nesten en million amerikanere i USA, viser tall fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Det spesielle med Spanskesyken var at den først og fremst drepte unge og sterke. Nesten stikk motsatt av dagens koronavirus, som hovedsakelig dreper eldre og folk med nedsatt immunforsvar.

Teorien som nesten alle vitenskapsfolk sverger til er at den eldre befolkningen hadde immunitet fra et tidligere H1N1-virus. Man viser blant annet til et H1N1-virus som dukket opp i 2009. CDC tall viser at sykdommen bare drepte ti tusen mennesker, men at over seksti millioner ble smittet. CDC mener at denne smitten stammet fra griser.

Svartedauen

Svartedauden fra 1300-talle, også kalt Bubonic Plague troner foreløpig på alene på toppen av dødelige pandemier. Store hauger av lik bygget seg raskt opp i gatene fra Europa til Egypt og over hele Asia. Minst 75 millioner mennesker døde – og det er mye når man tenker på at det på den tiden bare bodde 360 millioner mennesker på jordkloden.

Sykdommen skal ha vært vanvittig smertefull før man døde. Hadde noe tilsvarende skjedd i dag ville nesten en fjerdedel av jordens befolkning blitt utslettet.

Rottene fikk skylden, men i dag tror man pesten Yersinia pestis opprinnelig kom fra et annet dyr eller et insekt som lopper. De smittede fikk høy feber, frysninger, og hovne og verkende lymfeknuter. Til og med den dag i dag er denne sykdommen dødelig hvis man ikke får behandling.

Mygg, Bite, Sykdom, Dengue, Malaria, Sri Lanka

Foto: Pixabay

Malaria og Rabies

Mange zoonotiske sykdommer som hopper over på mennesker er forårsaket av bitt. Malaria er for eksempel en parasitt som blir overført til mennesker gjennom bitt fra infiserte mygg. bare i 2018 smittet slike mygg over to hundre millioner mennesker og drepte fire hundre tusen.

Dessverre er de fleste som dør av Malaria barn i Afrika. Myggen bærer med seg andre sykdommer også. CDC melder at denguefeber smitter dobbelt så mange som Malaria, omtrent en halv milliard mennesker per år, men sykdommen dreper bare tyve tusen.

Alle har hørt om hundegalskapen Rabies, men det er få som vet at den fortsatt dreper over femti tusen mennesker hvert eneste år. Selv om aper kan ha Rabies er det menneskets beste venn, kjøledyret hunden, som smitter og dreper nesten alle.

Hantavirus

Noen sykdommer fra dyr kan smitte mennesker selv om man ikke blir bitt. Hantavirus er et slikt eksempel, og overføres til mennesker når virus fra urin blander seg med luften du puster inn.

Hantavirus finnes for eksempel hos vanlige mus og gir symptomer som feber, frysninger, hodepine og mageproblemer. Sykdommen er sjelden, men dødeligheten er 36%. Så de som sier at mus er mus tar nok feil.

Taenia Solium

Folk kan få cysticercosis etter å ha svelget vann eller mat som inneholder eggene til den parasittiske bendelormen kalt Taenia solium. Larvene kryper inn i muskel- og hjernevev, hvor de danner cyster.

Mennesker kan få parasitten hvis de spiser rå eller lite kokt svinekjøtt. I løpet av omtrent to måneder utvikler disse cyster seg til voksne ormer. Den farligste formen for sykdommen oppstår når cyster kommer inn i hjernen, kalt neurocysticercosis.

Symptomer kan inkludere hodepine, kramper, forvirring, hevelse i hjernen, balansevansker og til og med hjerneslag og død. ifølge CDC. Kanskje er slike parasitter en av mange årsaker til at noen folkegrupper, også kristne, unngår svin.

Ebola

Stakkars flaggermus får skylden også for at Ebolavirus er en trussel mot gorillaer og sjimpanser i Sentral-Afrika, og at sykdommen har spredt seg til mennesker. Den ble først identifisert i 1976 nær Ebola-elven i det som nå kalles Den demokratiske republikken Kongo.

Symptomene er plutselig feber, muskelsmerter, hodepine og vondt i halsen, ofte etterfulgt av oppkast, diaré, utslett, nedsatt nyre- og leverfunksjon, og i noen tilfeller både intern og ekstern blødning. Dødeligheten er mellom femti og nitti prosent.

Skogflått, Kryss, Skjold Hake, Arachnid, Lyme Sykdom

Foto: Pixabay

Flått

Flått kan overføre bakterier som forårsaker borreliose hos mennesker. Sykdommen er vanligvis forårsaket av Borrelia burgdorferi, men noen ganger er en annen Borrelia-art, kalt B. mayonii den skyldige.

Symptomene inkluderer feber, hodepine, tretthet og et tydelig ringlignende hudutslett som kalles erytem migrans. Ubehandlet kan sykdommen spre seg til ledd, hjertet og til og med nervesystemet.

Antibiotika tar knekken på bakteriene, men det er omdiskutert om det er langtidsskader.

Polio og miltbrann

Mange forskere mener sjimpansene i Gombe Stream National Park i Tanzania fikk polio fra mennesker. Både dyrelivsepidemiologer ved Robert Koch-instituttet og forskere ved Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i Tyskland støtter teorien.

Aper bør tydeligvis holde seg unna mennesker, for gorillaer og sjimpanser i Vest-Afrika. har blitt drept av utbrudd av miltbrann forårsaket av bakterien Bacillus anthracis, fra mennesker.

I 2009 smittet mennesker aper med luftveissykdommen human metapneumo. I følge Chicago Tribune gikk virusinfeksjon ut den over ni år gamle apen Kipper, som døde i Lincoln Park Zoo i Chicago.

HIV

HIV viruset som forårsaker AIDS kommer faktisk også fra dyr. Den ledende teorien er fra en type sjimpanse i Sentral-Afrika. Sjimpanseversjonen av denne sykdommen simian immunodeficiency virus, eller SIV, er ikke dødelig for sjumpanser.

Forskningen viser at viruset muterte til HIV. CDC tror viruset kan ha eksistert i flere hundre år hos mennesker. HIV ødelegger immunforsvaret og åpner døren for en rekke dødelige infeksjoner og kreft.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: