Natur og vitenskap – Skjegg

Bør man slå menn med skjegg?

Luksuriøst og velstelt skjegg kan være mektig og flott å se på, men egentlig er det der for at mannfolka skal tåle et slag på kjeften.
Mann, Boxer, Kickboksing, Kampen, Treningsstudio

Foto: Pixabay

Historisk er skjegget selve symbolet på sosial dominans og virilitet. I alle land og i alle kulturer har man sett opp til menn med ansiktet fullt av sikkende hår, omtrent som man så på manken til en stor majestetisk hannløve.

Skapt for kamp

Evolusjonsmessig har imidlertid ikke hannløven den flotte manen bare for å gjøre seg fin for de store kvinnelige pusekattene på savannen. Tvert imot. Det er nemlig en del ubehagelige plikter og oppgaver som forventes av deg når du har så mye hår i ansiktet.

Blant annet må du banke livskiten ut av andre løver som også er velsignet med hårvekst. Dessverre har disse løve-rivalene store sterke og dødelige klør. Heldigvis kommer manken din deg til hjelp. Den beskytter faktisk godt mot klor og spark!

Unngå beinbrudd

Forskere har funnet ut av at menns skjeggvekst demper, beskytter og absorberer slag mot hoderegionen. Mye mer enn man tidligere har trodd. Faktisk kan man unngå kjevebeinsbrudd, som er en veldig vanlig og alvorlig konsekvens av slåsskamper hanner imellom.

Skjegget har også en annen funksjon. Å beskytte halsen. Her løper viktige blodårer, og det strie skjegget beskytter veldig godt mot harde og skarpe gjenstander, som spisse steiner og lignende. Tradisjonelt har ur-mannen med mest skjegg derfor størst mulighet til å overleve en kamp på liv og død.

Darwin, Naturhistorie, Museum, Evolusjon, Naturlig

Foto: Pixabay

Darwin jålete

Alle naturforskeres far, Charles Darwin, hadde selv et stort og mektig skjegg, men hans person innsikt var ikke helt på høyde med den vitenskapelige. Darwin gjettet helt riktig at løvenes man var der for å beskytte, men sin egen man, så han bare på som et redskap han kunne bruke for å tiltrekke seg damebekjenntskap.

I følge tidsskriftet Integrative Organismal Biology var Darwin en ganske forfengelig person, som ikke så seg selv havne i fysisk håndgemeng.

Bust i munnen

I dag har forskningen og vitenskapen overveldende bevis for at skjegget hos menn har utviklet seg for å være et nyttig redskap i kamp. Det har ingen funksjon for evnen til å forplante seg.

Tvert imot er det ingenting som tyder på at nehandertaler-kvinnene likte å få masse stiv bust i munnen når de kysset. Kysse gjorde imidlertid også nehanderthaler-kvinnene. Det er det funnent mange bevis for gjennom hulemalerier.

Voldelige forskere

Det kan høres både komisk, absurd og utrolig ut, men forskerne har testet effekten av skjegg vitenskapelig. Da det ville vært moralsk forkastelig å utføre testene på døde mennesker så forskerne seg nødt til å bruke noe annet som lignet.

Forskerne fant ut at saueskinn var det nærmeste de kom. Derfor testet de saueskinn som de festet rundt hodeskaller. Deretter klinte forskerne bokstavelig talt til skallene med ulike våpen, som steiner i lerretspose og forskjellige type skarpe og butte gjenstander.

Beanie, Fyren, Mann, Skjegg, Jakke, Grå, Ser, Folk

Foto: Pixabay

Skjegg fortsatt populært

Forskerne gjentok testene på skinn med varierende ullmengde. De forsøkte på barbert skinn uten ull, på skinn ed kort ull, og skinn fra uklippet sau med masse ull. Resultatene var entydige og overveldende. Skjegg er den perfekte beskyttelse i kamp.

Selv i Norge er skjegg fortsatt gjenstand for utallige avisartikler og interesse fra medier som omtaler alt mulig fra verdens lengste skjegg til nordmenn som skal til verdensmesterskapet i flott skjegg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: