Helse – Pandemi

Regnskapet skal gjøres opp

Pandemien har rammet verdens fattige hardt. Også barna har måttet betale prisen for en sykdom som i all hovedsak rammer eldre med sykdommer de likevel ville dødd av. Nå som vaksinen er her må vi gjøre opp status for hva som var riktig og galt.

Forholdet, Mann, Kvinne, Oppsigelse, Sorg, Trist

Foto: Pixabay

Motparten har sagt det hele tiden: Covid er en sesongsykdom som man må ta repeterende vaksiner for. Viruset kommer ikke til å forsvinne, men det kommer til å endre seg – hvert år. Dette er en sykdom som er så mild at de aller fleste sunne mennesker under seksti år derfor ikke vil vaksinere seg mot – på sikt.

Hva ville du selv foretrukket? Covid, kreft eller kols? Kanskje demens eller blodpropp? Svaret gir seg selv. For deg er Covid en mindre farlig sykdom enn sesonginfluensa.

Barna

Mest sannsynlig vil det ikke være flere som tar covid vaksine enn det er som tar vaksine mot sesong influensa. I likhet med influensa er covid bare farlig for folk med dødelige sykdommer. Barn blir ikke syke i det hele tatt. Kanskje finnes det unntak, men ikke oftere enn det dukker opp en albino tiger, en hvit hval eller en elg.

Når man senere evaluerer sykdommen vil det være en rekke nye faktorer som man må ta inn over seg, og som vil presse seg frem i regnskapet.

Hva med barna? Var det riktig å ta skolegangen fra milliarder av barn som selv ikke ble syke? Når de først fikk gå tilbake på skolebenken, var det da riktig å la mindreårige sitte med ubehagelige munnbind inne i klasserommene hele dagen?

Økonomien

Vi vet nå at de rike har blitt rikere på grunn av covid. Den store majoriteten som har fått bedriftene ødelagt av covid er mindre bedrifter, snekkere, rørleggere, restauranter, små hotell, trivelige butikker og taxisjåfører og berørte bransjer. Kort sagt helt vanlige mennesker med helt vanlige jobber.

I et samfunn der alle må kjøpe maten fra store kjeder er Covid som den reneste velsignelse. Da har man endelig fått handelen inn på et spor der man har full kontroll på kundene.

Folk som er hjemme ser mer på TV og bruker mer internett. Dette er et drømmescenario for de store telegigantene, mobilselskapene og leverandører som Netflix.

De fattige i verden har blitt mye fattigere under pandemien. De rike har fått økt formuene sine med tusenvis av milliarder.

Nedgraderes

Vi er forhåpentligvis tilbake til hverdagen snart, men for mange leger og sykepleiere blir det fortsatt harde dager fordi kreft fortsatt vil være en dødelig sykdom som man ikke trenger verken covid eller influensa for å dø av.

Tre av fire mennesker lever til de blir over sytti. Om de dør før det, er det som regel av kreft. De aller eldste dør oftest av hjertesykdom. Psykiske lidelser og muskelplager florerer og utgjør en enorm helsebyrde for veldig mange mennesker.

Selvsagt skal man beskytte folk med hjerte og lungesykdommer eller kreft mot influensa og covid fordi det kan være svært alvorlig å pådra seg en ekstra sykdom, men sykdommen de har ender som oftest med døden likevel.

Realitetene synker inn

Fra man er førtini år skjer det en endring der kreft og hjerte-karsykdommer gjør et hopp, og blir hovedårsakene til dødsfall. Undersøkelsene viser også at alder er en ulempe, og at de over åtti og nitti år kan risikere å bli virkelig syke, eller til og med dø, selv om de ikke får covid. 

Kreften eller hjerteproblemene  er den virkelige dødsårsaken, men det er så populært å skylde på covid at man ikke  vil endre dagens regime, der de fleste dødsfallene går rett i covid sekken. 

Selv uten covid må leger på sykehus over hele verden hver eneste dag foreta prioriteringer. Alle kan ikke alltid reddes for en hver pris. Det er viktig at man ikke blander kortene og begynner å beskylde legene for å være uten empati. Det er en farlig vei å gå.

Det vi dør av er fortsatt:

Hjerteinfarkt og andre hjertesykdommer, demens, hjerneslag, kols og lungekreft
De fire første rammer flest personer i høy alder. Hvert dødsfall telles i flere av kategoriene, hvis flere kroniske sykdommer er oppgitt på meldingen. Hvert enkelt dødsfall forekommer kun en gang i hver gruppe. Den største gruppen er hjerte-karsykdommer som er registrert på 56 prosent av meldingene, etterfulgt av kronisk lungesykdom (35 prosent) og demens (28 prosent).

Man dør ikke av Covid – man dør med det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: