Fysikk og kjemi – eksperimenter

Sukkerspinn eksplosjon på skole

BANG! Den rosa væsken eksploderer foran øynene på sjokkerte lærere og elever. Som ut av intet vokser det frem en enorm rosa sky som ser ut som sukkerspinn. Barna rygger tilbake i skrekk da store deler av skyen løsner og begynner å stige til værs -inne i gymnastikksalen!

Foto: Faksimile Twitter (NB! Se eksplosjonen LIVE nederst i artikkelen)

En twitter video fra en skole i Malaysia går viralt. Det er ikke så underlig, for eksperimentet som ble utført av to elever og en lærer ville nok aldri vært tillatt hjemme på berget.

Elefant tannkrem

Motparten.no har snakket med norske naturfaglærere som mener dette er en alt for farlig demonstrasjon av noe de ellers kaller et ganske klassisk kjemi eksperiment.

På norsk kalles reaksjonen for elefantens tannkrem på grunn av det skummende utseende, og den brukes ofte i kjemiklasser for å forklare katalysatorer, men i mye mindre skala, og bare utført bak beskyttende pleksiglass.

Dette trenger du:

Med fare for reaksjoner av mer fordømmende art har motparten.no likevel valgt å gå ut med oppskriften. Alt du trenger for å gjennomføre eksperimentet er noen svært billige ingredienser, som ikke er vanskelige å få tak i.

Motparten.no understreker at det bør utvises forsiktighet dersom man prøver dette hjemme. Det du trenger er hydrogenperoksid, oppvaskmiddel, kaliumjodid og naturlige fargestoffer.

Hydrogenperoksid er den viktigste ingrediensen. Molekylene er satt sammen av hydrogen og oksygen og det er en helt naturlig prosess som gjør at stoffet sakte endrer seg til vann og oksygengass.

Katalysator

Det spesielle er at reaksjonen går mye raskere når den ingrediensene utsettes for lys. Du har kanskje lagt merke til at hydrogenperoksid alltid lagres på brune flasker?

I eksperimentet der du kan lage elefant-tennkrem benytter du en katalysator for å sette fart på sakene. En katalysator er en kjemisk forbindelse som øker hastigheten reaksjonen du vil se. I dette eksperimentet er Kaliumjodid katalysatoren.

Tilsetter du kaliumjodid nedbrytes hydrogenperoksid umiddelbart med et flott POFF! Vi minner igjen om norske medier hvert eneste år melder om farlige eksperimenter både i og utenfor skolen, så vær forsiktig!

Slik gjør du det:

Hydrogenperoksid er den viktige delen, men dersom du vil ha en imponerende sky trenger du også helt vanlig oppvaskmiddel. Vil du i tillegg ha en effektfull farge kan du på forhånd tilsette helt vanlig konditorfarge i oppvbaskmiddelet.

Når du tilsetter Kaliumjodidet i et lyst rom omdannes hydrogenperoksidet raskt til vann og oksygengass. Det er når oksygenmolekylene blir fanget av såpen den morsomme effekten inntreffer. På en måte er det bare en sky av bittesmå såpebobler.

MERK! Hvis du vil lage en liten sikker utgave av elefant-tannkrem hjemme bør du bruke 3% hydrogenperoksid kjøpt fra apoteket, og bare bruke gjær som katalysator. Den vil ose og bli litt varm, men er ikke så eksplosiv som eksperimentet utført på skolen i Malaysia.

Livsfarlig

Motparten.no har gode grunner til å tro at man i Malaysia brukte 30% hydrogenperoksid, eller til og med sterkere. Dessuten viser filmen at læreren tillater kaliumjodid i pulverform i stedet for utblandet i vann. Sist men ikke minst har beholderen med hydrogenperoksid en veldig stor overflate slik at det skapes en ekstra sterk reaksjon.

Motparten.no anbefaler ingen å etterligne det malaysiske eksperimentet. Årsaken er både at man kan få skader på huden av kjemiske forbindelser, men også at reaksjonen skaper varme på flere hundre grader. I Norge ser karakteriserer naturfaglærere eksperimentet i Malaysia som livsfarlig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: