Teknologi – biometri

ELDRE stoler på fingeravtrykk

Svakt syn og skjelvende hender er begge årsak til at mange eldre sliter med å bruke nettbank og mobile lommebøker. Biometri kan være løsningen.
Fingeravtrykk, Daktylogramm, Papillær, Fingertupp

Foto: Pixabay

Eldre mennesker er vanskelige å overtale til å ta i bruk ny teknologi. Biometri kan derimot være et teknologisk fremskritt som de eldre kan være tidlig ute med å benytte. Fungerende fingeravtrykssensorer har opplagte fordeler for gamle mennesker.

Enkelt å lære

Nesten alle mobilprodusentene har nå implementert biometriske løsninger i sine telefoner. Samtidig har kvaliteten økt og brukervennligheten blitt bedre. Spesielt for mobile lommebøker og økonomiske transaksjoner der sikkerheten er i høysetet er biometri en faktor man nå må regne med.

Ofte er det innviklet å lære seg ny teknologi, enten det er et spill på Playstation eller en flysimulator på en datamaskin. Med biometri er det stikk motsatt. I stedet for å plundre med en masse klikk, brukernavn og passord, og lete etter en liten godkjenn knapp, kan man nå benytte fingeren til en enda mer sikker godkjenning.

Sherlock Holmes

Det viser seg at det slett ikke er så vanskelig å overtale de eldre til å prøve denne nye teknologien som man hadde fryktet. En morsom årsak er at teknologien ikke virker ny på de eldre i det hele tatt. Lenge før oppfinnelsen av datamaskiner og DNA avsløring av forbrytere var det nemlig fingeravtrykk som rådet grunnen.

Til og med eldre som ikke har lest en bok i sitt liv har hørt om Sherlock Holmes. Mesterdetektiven som løp rundt og lette etter fingeravtrykk. Detektiven er like kjent som Pippi, Emil i Lønneberget og Karlson på taket. Eldre vet at et hvert fingeravtrykk er unikt, og de stoler automatisk på en slik teknologi.

Allemannseie

Sensorer som registrerer fingeravtrykk er ikke en ny oppfinnelse, og det har eksistert slike sensorer lenge, men de har ikke virket godt nok, og i hvert fall ikke slik at de egnet seg for eldre mennesker.

Tidligere måtte man holde fingeren helt i ro i en spesiell vinkel, og kravene til nøyaktighet fra brukeren gjorde at vinningen gikk opp i spinningen, og at det dessuten ble like vanskelig for eldre som om de skulle ha tastet en vanskelig kode.

Heller ikke mobiltelefonene taklet denne teknologien før. De var ofte helt surrete og gikk bananas når man forsøkte å sette fingeravtrykket. I dag har man ved hjelp av kunstig teknologi oppnådd et tilfredsstillende nivå, som gjør at brukervennligheten er av en helt annen verden.

Datatilsynet bekrefter at biometriske løsninger er trygge, og man håper etter hvert at absolutt alle på landets mange gamlehjem og i eldreboliger skal benytte slike systemer. Da slipper bestemor å sende julepengene ut på ville veier.

Sikkert

Man hadde tidligere også håp om at stemmegjenkjenning og ansiktsgjenkjenning ville bli populært hos eldre, men det viste seg at stemmene ofte brister på grunn av forkjølelse, og at mange eldre er så rynkete og rare at selv den kunstige intelligensen får problemer.

Nesten alle medier er enige i at biometri er sikkert og trygt. Derfor kan du snarest gå i gang med å fortelle bestemor og bestefar at de snart kan slippe å taste pinkoden feil, hvis de bare vil ta et to minutters kurs i biometrisk innlogging.

Mann, Gamle, Visning, Spørsmålstegn, Retning, Fremover

Foto: Pixabay

E-lommebok for senile

Eldre mennesker elsker å se hvor mye penger de har på kontoen. Det kan de sjekke om og om igjen hele dagen, og med biometri går dette som en drøm. Til og med demente vil kunne utføre handlingen sikkert og trygt igjen og igjen hvis de ikke husker saldoen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: