Internett / hastighet

Petabyte internett

Fornøyde 5G kunder med to gigabyte per sekund linje ville nok hengt med geipen om de hadde møtt forskerne som til daglig koser seg med sin seksti gbps linje.
Bro, Tower Bridge, London, Natt, Tårn, Night Lights

Worldwide LHC Computing Grid (WLCG) tilbyr et femsifret antall fysikere et internett som ville fått en hvilken som helst hastighets-freak til å falle av stolen og bli grønn av misunnelse på samme tid.

Partikler på menyen

Snart har vel de fleste opplyste mennesker på jorden fått med seg nyhetene om at CERN har en partikkelakselerator der de prøver å finne universets mystiske stoff, den sorte materien. For å løse fysikkens største mysterie sender de små partikler mot hverandre for å kollidere. Foreløpig har ikke eksperimentene gitt all verden av resultater, men det har kommet voldsomme fremskritt som bivirkninger av prosessen.

Selv om partikkelakseleratoren Large Hadron Collider er laget for å slå lysets hastighet, som man tidligere mente var den absolutte hastighet, er det en helt annen hastighet som forskerne har klart å ta til nye høyder, nemlig internett hastigheten. 

Gapet over for mye

Forskerne i CERN klarte ikke å evaluere de store mengdene data som tikker ut av eksperimentet sitt. Derfor henvender de seg til tusenvis av andre forskere for å få hjelp. Problemet var at disse forskerne var spredt ut over hele kloden. Derfor puslet de smarte hodene noen uker, og klekket ut en måte å sende informasjonen frem og tilbake seg i mellom, med så stor hastighet at de kunne jobbe effektivt.

Forskernes enorme lager av informasjon og data fra eksperimentet, og vi snakker her om petabyte med informasjon som måtte ut i verden, kan nå reise av sted og dukke opp hos en forsker på sekunder. Forskerne tenkte ikke over det selv, men de satt faktisk på verdens raskeste internett. 

Allemannseie?

Forskerne har ikke behov for et operativsystem med masse apper og spill. Derfor ville nok de fleste vært skuffet hvis de fikk tilgang. På den annen side er det ikke noe i veien for å ha et bedre operativsystem, så kanskje burde noen finne ut hva det er forskerne har gjort som gjør at de kan ha et så mye raskere nett enn folk flest.

Forskerne far CMS og LHCb, ALICE, og ATLAS må nemlig logge seg på med brukernavn og passord, akkurat slik du gjør hos din lokale internettleverandør. Deretter slutter likhetene. Mens du sitter fast i sirup kan forskerne suse avsted som i en rollercoaster på tivoli.

Vil ha mer

Allerede neste år har forskerne planer om å skru opp farten til en tre hundre gigabyte linje, slik at de sammen, på tvers av landegrenser, kan studere petabyte data i sanntid. Problemet er at det ikke lages datamaskiner som er kraftige nok til å være med på reisen. De makter ikke å holde tempoet til internettlinjen. Løsningen for forskerne er å ta i bruk kunstig intelligens for å bøte på prosessor svakhetene. 

Man trenger ikke være rakettforsker for å gjette at disse luringene vil være de første i verden som i en ganske så nær fremtid kan skryte av å surfe på en petabyte-linje!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: