Spansk Marokko – Ceuta

To kontinent uten byråkrati

Du setter deg inn i bilen i Europa. I baksetet ligger baggen med solkrem og en god krim. Tre timer senere går du ut av bilen i Afrika uten å ha fylt ut et eneste skjema – helt lovlig.
Solnedgang, Gibraltar, Algeciras, Båter, Skip, Himmelen

Foto: Pixabay Mye trafikk i Gibraltar stredet, der Algeciras og Ceta befinner seg på hver sitt kontinent.

Mange nordmenn er bosatt i Spania hele året, men Spania er også et populært reisemål for nordmenn som vil leie bil og se seg om. Landet egner seg godt til bilferie, med både fjell og daler, og mange små koselige landsbyer der de selger utmerket mat og har godt med pensjonat til overnatting.

Algeciras – Spania – Europa

Dersom ferden går til den sørlige delen av Spania, og kanskje en tur innom kystbyen Algeciras, dukker det opp en unik mulighet mange ikke er klar over. Hver eneste dag går det bilferger over til en liten spansk enklave i Afrika.

For en billig penge, og helt uten byråkrati av noe slag har bilistene mulighet til å besøke et annet kontinent med bil. Faktisk kan det være smart fordi det kollektive nettverk er nesten fraværende i Ceuta i spansk Marokko. Reisende uten bil må derfor ta taxi hvis de vil inn til byen. 

Ceuta – Spania – Afrika

Ceuta har spansktalende befolkning og stort sett kjempegodt vær. I følge yr.no er gjennomsnittstemperaturen godt over tyve grader hele året, selv i de kaldeste månedene. Til tross for at Ceuta er lite har det forbausende mange attraksjoner, og dessuten mange fine badestrender.

Størrelsen på Ceuta er ikke all verden. Enklaven ligger under ti mil fra fra Tanger i Marokko. Likevel er det mye å se på. Det er et yrende liv i den store havnen og det går mange bilveier rundt omkring byen. For eksempel kan du kjøre til Benzu og bade, samtidig som du ser det store skumle grensegjerdet som stikker langt ut i havet, slik at ikke horder av flyktninger fra Afrika skal hoppe over. 

Denne eldgamle spanske kolonibyen har røtter tilbake til svunne tider, så historisk og kulturelt er Ceuta svært spennende, med arkitektur og museer som speiler den rike fortiden.

Penge paradis

Alle som har lovlig opphold i Spania slipper skatt i Ceuta. Bare ved å rusle en tur i gågaten Calle Camoens Street, kan du med selvsyn se at det er mange sofistikerte mennesker med god økonomi som har tilhold i Ceuta. Derfor finner du alle store merkebutikker og større kjeder som fører kjente brands i byen, som Carrefour og El Corte Ingles. 

Selvsagt har byen et eget spille casino som tiltrekker mange, både fra Spania og Marokko, der slike spill er forbudt. Marokko, om man tar en svipptur til fots inn i det arabiske landet som har strengere regler for gambling.

Dersom du reiser inn i Marokko må du sette bilen igjen på hotellet, men det er greit å merke seg tollreglene fra spansk Marokko til det ekte Marokko. De kan synes urettferdige for kvinner og småvokste menn, og ikke minst for mange eldre. Regelen er nemlig slik at du tollfritt kan ta med alt du kan bære selv!

International, Flag, Ceuta

Foto: Pixabay

Rik kultur

mange som har besøkt Ceuta snakker varmt om de arabiske badene og de kongelige murene. Er man litt glad i museum er Museo de Ceuta svært spennende fordi det både viser byens arkeologi og historie. Dessuten er det gratis. Vanlige besøkende, studenter og historikere finner mye nyttig informasjon om alt fra romertiden til Rif-krigen.

Katedralen på Plaza Africa er helt klart verdt et besøk, men er populær og det er ofte folksomt der. Dedikerte museer som House of Dragons viser eklektisk arkitektur, og er mye mindre besøkt hvis man liker å gå i fred. De fleste som besøker Ceuta oppdager Hercules-statuen på strandpromenaden, og det er også vanekelig å unngå markedet Mercado Central. 

La Ribera og El Chorrillo er to herlige strender nær sentrum. Begge to ligger sør for byen og er sertifiserte for kvalitet og sikkerhet med et blått lett gjenkjennelig flagg. De to strendene Benzu og Calamocarro ligger nord for byen. Her er det litt kaldere vann og helelr ikke så finkornet sand. Det finnes også en strand med stein som heter Benitez-stranden, hvis man liker fredelig tur uten for mange unger.

God tur!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: