Kino – Kassasuksesser

Avatar evig nummer to?

Avatar spilte inn tretti milliarder kroner, men er likevel bare nummer to på listen over udødelige kassasuksesser på Kino.
Karneval, Drakt, Ytelse, Jente, Underholdning, Avatar

Foto: Pixabay

Bde Avatar og Avengers Endgame spilte inn ufattelige summer, som man med dagens situasjon bare kan drømme om. Kinoene er truer på alle fronter , og selv om verden faller tilbake til normalen, ligger det an til at Hollywood vil ta fra kinoene eneretten til premierer. Dersom dette skjer kan det vise seg at Avatar vil kunne beholde sin sølvmedalje for evig tid.

… og vinneren er;

Tatt av vinden! Avatar er et hav bak tidens største kassasuksess som utkom rett før andre verdenskrig. Tar vi høyde for økte billettpriser og befolkningsvekst er filmen Tatt av Vinden en soleklar vinner. Svart hvitt filmen fra 1939 spilte inn smått utrolige førti milliarder kroner justert etter inflasjon og dagens kurs.

Clark Gable spilte Rhett Butler og Vivien Leigh -Scarlett O’Hara. Rett før verden eksploderte med andre verdenskrig laget man filmen som av mange fortsatt regnes som verdens beste film.

Temaet er den amerikanske borgerkrigen, og seerne får rikelig med krig også i filmen, selv om det er kjærlighet som står i fokus. Som kjent er alt lov i krig og kjærlighet, noe filmen viser til fulle, med heftig elskov og rasende sjalusi. Filmen er forut for sin tid, og har et komplekst forhold av misforståelser og situasjonskomikk midt oppi det hele. 

Søtsuppe

Kanskje er det filmdatabasen IMDB som er nærmest en god forklaring på hva filmen handler om. Den er nemlig egentlig bare en søtsuppe vakre menn og kvinner som vil parre seg. Plottet er ikke en gang enkelt, men springer snart hit og snart dit, i sterk kontrast til moderne filmer som enkelt kan beskrives med en setning.

  • Avatar: Handicappet mann hjelper urbefolkning i space.
  • Ironman: Snill milliardær flyr i metallskall og slår slemme.
  • Tatt av vinden: Vanskelige kvinnfolk vingler rundt etter en mengde macho mannfolk og har vanskelig for å bestemme seg.
Popcorn, Mat, Kartong, Container, Filmer, Kino

Foto: Pixabay

Merkelig

Utallige blader, aviser, magasiner og nettsteder har i årevis forsøkt å forklare hva denne filmen egentlig handler om, – uten hell. Derfor blir det ikke mindre imponerende at den ble tidenes største suksess på film lerrettet, en film som folk til og med liker i dag. Til overmål er filmen i svart hvitt, men det ser ikke ut til å legge noen demper på entusiasmen.

Når sant skal være sant innrømmer de fleste Clark Gable var kanskje verdens kjekkeste mann i verden, med større status enn Sean Connery opplevde med James Bond. Vivien Leigh var heller ikke vond å se på for mannfolk som liker pene damer. Likevel er det utrolig mange filmer senere, fra James Dean til nevnte Connery, som likevel ikke har spilt inn brøkdelen så mye penger.

Nyskapende

Kanskje er den viktigste årsaken at folk aldri hadde sett noe lignende. Filmen som medium hadde akkurat tatt sine første skritt, og steget vekk fra stumfilmer var et rent paradigmeskifte i film sammenheng.

Tatt av vinden presterte også å være veldig kontroversiell. I et samfunn der veldig mange tema er tabu, presterte Tatt av Vinden å vise en voldtekt av en ung kvinne. Det var problematisk at overgriperen ikke ble fremstilt som ond eller at handlingen var gal.

Tvert imot feide filmens helt Rhett Butler over en ung jente fordi det var et skikkelig knull hun egentlig ville ha. I hvert fall mente Rhett Butler det da han bar jenta inn på soverommet. At hun sa nei var mest sannsynlig et kokett forsøk på å spille kostbar.

Tatt av vinden klarte i tillegg å bli beskyldt for å være enr asistisk film som freemstilte dumme svarte slaver og smarte hvite menn og kvinner. Merkelig nok ble filmen et viktig instrument for fargedes rettigheter fordi den afro-amerikanske skuespillerinnen Hattie McDanield vant en Academy Award.

Med dagens sykdomsbilde med virus i kombinasjon med nye strømmetjenester som Netflix, samt at Hollywood skal rane kinoene enerett på premierer, er det mye som tyder på at Tatt av vinden vil trone på toppen for evig tid. Kanskje på tide å se den?

Siste poster

ACER – ULOVLIG DUMT?

I vannkraftlandet Norge har strøm alltid vært en av grunnpilarene i velferdssamfunnet. En menneskerett på linje med utdanning, mat og tak over hodet. Mange spør seg nå om det er utro tjenere i statsforvaltningen som har skyld i elendigheten? Motparten begynner å røre på seg. Norge selger gass tilsvarende 1260 TWh strøm uten at norskeFortsett å lese «ACER – ULOVLIG DUMT?»

MOTPARTEN TROR IKKE:

Dagbladet skriver at RUSSLAND JUBLER. Det er bare tull. Motparten.no har gått gjennom nettutgavene til de største mediene i Russland. Motparten har sett på ulike medier som pro-Putin publikasjoner som Rossiyskaya Gazeta(Российская газета) regjerings-lojale aviser som Izvestia(Известия) – til sentrums-aviser som Nezavisimaya Gazeta.(Независимая газета) Ingen av dem jubler for Normann. Motparten så også på nasjonalist-aviserFortsett å lese «MOTPARTEN TROR IKKE:»

Ikke Nor(d)mann likevel?

I Norge får ikke Mathias Normann lenger spille på landslaget fordi han har takket ja til å spille for Dinamo Moskva. Som sultne ulver trekker mediene ensidig frem folk som henger ut Normann. Det er ikke rom for noen med motforestillinger. Alle som var for demokrati og anti-rasisme mente det var ekstra viktig og riktigFortsett å lese «Ikke Nor(d)mann likevel?»

Koronapass

MED KORONAPASS ERSTATTER REGJERINGA FRIHET MED TVANG OG LIKHET MED ULIKHET  Med innføring av koronapass blir det i realiteten innført vaksinetvang i Norge. Dette bryter med Nürnbergkodene, som nettopp var utviklet som et kraftig svar på og forsvar mot de forbrytelsene legemiddelindustrien og staten i nazi-Tyskland gjorde seg skyldige i. Av Pål Steigan  sjefredaktør i steigan.no. Det anbefalesFortsett å lese «Koronapass»

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: