High tech kopierer naturen

Naturlig High Tech

Moderne radarsystemer og aerodynamiske fly ville ikke vært mulig å lage uten kunnskap om insekter, fugler og dyrs anatomi.
Airfield, Planet, Fly, Fighter-Bomber, Su-34

Foto: Pixabay

Har du sett at nesene på mange jagerfly minner om nebbene på fugler. Det er ikke tilfeldig. Forskerne bak flyene innrømmer at de har studert ulike fuglers unike flyegenskaper, og oppdaget at de ved å kopiere anatomien kunne forbedre flyene mer enn noen supercomputer ville forutsett.

Naturen vinner

Hvorfor er maur så sterke? Og hva er årsaken til at kamelene lagrer vann i sine pukler. Hvorfor har noen fugler veldig lange nebb? Ved å stille slike enkle spørsmål, og deretter lage etterligninger, har forskerne løst flere av de største problemene for både flyvemaskiner og supertog.

Naturen er så viktig for konstruktørene at mange av dem er tvilende til om mennesker ville ha klart å lage helikoptre og andre avanserte maskiner uten å ha hatt naturen som inspirasjon og læremester. Til og med blader som daler til bakken på en spesiell måte kan være akkurat det en forsker trenger for å lage en bedre fallskjerm.

Nysgjerrig

I tillegg til dyrenes form er det også mange andre ting man kan lære av dem. Hvorfor kan noen insekter gå på vannet? Hvorfor blir ikke fuglen våt? Og hva er årsaken til at sauer ikke fryser i hjel selv om de er våte og det er kjempekaldt ute? Kan ullen ha en spesielt varmende effekt? Slike spørsmål har fått forskere frem til utrolige produkter som vannavstøtende materialer, materialer som ikke brenner og slitesterke tynne materialer som er satt sammen slik de er i naturen. Borrelåsen er et klassisk eksempel.

I dag kan folk kjøpe maling til husene sine som varer i ti år, fordi malingsprodusentene har sett på hvordan blader i naturen er konstruert til å være vannavstøtende. Biologiske sammensetninger kan med hell kopieres til en rekke praktiske produkter. Hva med en regnjakke som både puster og er vanntett?

Røntgen, X Ray Bilde, Klinikken, Medisinske, Sykehus

Foto: Pixabay

Helse

Også innenfor medisinen kan man lære av naturen. For eksmpel kan man i dag dyrke nytt beinvev på folk som har mistet eller skadet bein i trafikkulykker. Ved å se på hvordan bein vokser på barn, har forskerne lykkes å kopiere naturens egen metode, slik at man i dag kan lage nye deler på folk.

Det er en kjempefordel for kroppen å ha naturlige deler, i stedet for titan og andre metaller man tidligere benyttet i proteser og bein erstatninger. I dag setter man inn et produkt som på under et halvt år gror til og etterligner det tapte beinvevet.

Enorme muligheter

I dag bruker forskerne og legene et spesielt kalsiumfosfat som regnererer beinvekst. Det glasslignende materialet som egner seg til transplantasjoner settes inn der man ønsker vekst, og beinceller fester seg på overflaten, og sakte men sikkert dannes det nytt bein i takt med at implantatet forsvinner. Implantatet blir spist opp av det nye beinvevet, som imidlertid beholder implantatets form, slik at det til slutt blir en helt naturlig del av kroppen. Et lite mirakel.


Om dette ikke er selve ungdomskilden vil det uansett innebære at man kan forlenge og forbedre folks alderdom, fordi man kan sørge for at folk ikke mister bevegeligheten, noe som igjen fører til et sunnere og mer verdifullt liv.

Siste poster

Koronapass

MED KORONAPASS ERSTATTER REGJERINGA FRIHET MED TVANG OG LIKHET MED ULIKHET  Med innføring av koronapass blir det i realiteten innført vaksinetvang i Norge. Dette bryter med Nürnbergkodene, som nettopp var utviklet som et kraftig svar på og forsvar mot de forbrytelsene legemiddelindustrien og staten i nazi-Tyskland gjorde seg skyldige i. Av Pål Steigan  sjefredaktør i steigan.no. Det anbefalesFortsett å lese «Koronapass»

Jesper Enerstvedt på engelsk

Revers Forlag har inngått avtale med Fair Forlag om å oversette tre av forfatteren Jesper Enerstvedts bøker til Engelsk. Foto: Revers Forlag Jesper Siegfried Enerstvedt (født 6. juni 1967 i Tromsø) er en norsk forfatter. Utdannet ved journalisthøyskolen i Oslo. Forfatterens egen hjemmeside finner du her. CIAs dristigste operasjon noensinne, – operasjon «Paper». Les merFortsett å lese «Jesper Enerstvedt på engelsk»

Jordbruk – Vann

Saltvannsdrivhus vekker oppsikt Når saltvannet fordamper bruker anlegget saltlaken som kjølevæske fordi den har lavere koke og frysepunkt enn vann. Nå høster programmet internasjonal anerkjennelse. Saltvann er en underbrukt ressurs, og hvis man kan å benytte den i landbruket har man komemt et stort stykke på vei for å kunne brødfø jordens befolkning selv medFortsett å lese «Jordbruk – Vann»

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: