Online doktor

Hvor god er dr.online?

Mange stiller egne diagnoser og bestiller medisinen på nett, men er det faglig forsvarlig? Klarer folk å kurere seg selv?

Foto: Pixabay

En samlet legestand mener ikke uventet at man ikke kan stole på online leger og egne diagnoser. Likevel benytter stadig flere legenettsteder der de kan komme frem til en diagnose som passer deres sykdomsbilde.

Helse apper

Det er hovedsakelig to måter folk stiller egne diagnoser på nett. Den ene er den gammeldagse metoden der brukeren studerer en rekke oppslagsverk om medisin og sykdommer, for å finne ut hvilken sykdom det dreier seg om. Den andre metoden, og den som øker mest, er å bruke en diagnose app, eller en diagnose stiller, der brukeren svarer på en rekke spørsmål og klikker gå videre, til man ender opp med et resultat. Spørsmålet er om dette virker.

I mange tilfeller, og for de aller fleste helt vanlige sykdommer er svaret ja. Appene virker, og det kan mange ganger være en fordel å stille sin egen diagnose. Man sparer både tid og penger, unngår å smitte andre, og man blir fortere frisk ved å holde seg til sengs med riktige medisiner.

Problemet er hvis folk overser en viktig detalj og stiller feil dignose. Det kan føre til store problemer og i verste fall død. Derfor bør man ved mintse tvil eller mistanke alltid oppsøke en ekte lege.

Selv skeptiske leger som advarer mot selvdiagnostisering på nett ser likevel at det er en fordel om folk bruker dem før de går til legen. At folk har en tanke om hva som feiler dem er ofte bra, fordi det er tidsbesparende både før, under og etter at legen har stilt riktig ddiagnose, fordi legen slipper å bruke tid på å svare på soørsmål som pasienten allerede har svaret på selv.

Alle er derfor enige i at internett absolutt må benyttes. Det folk krangler om er hvor mye det skal benyttes og hvilken vekt folk skal legge på informasjonen de henter på nettet.

Medisinsk Utstyr, Medisin, Lab, Sykehus, Klinikken

Foto: Pixabay

Hypokondere

Midt i lunsjpausen på jobben får du plutselige magesmerter og haler automatisk frem telefonen for å finne ut hvorfor. Det viser seg at du har både nyrestein, kreft og bendelorm. Derfor er det et skjelvende vrak som til slutt oppsøker legekontoret for å finne ut at det bare dreide seg om en allergisk reaksjon. 

Online diagnoser er for den vanlige hypokonder et rent helvete. Med hypokonderens tankegang rulles man inn i sitt eget mareritt, der diagnosen bare blir mer og mer alvorlig for hvert klikk, inntil man er helt overbevist om at man er i ferd med å trekke sitt siste sukk.

Leger sier generelt at du aldri skal stole på online diagnoser, men med en nøktern holdning, der man ser på dr.online som et supplement, kan det ofte være et svært nyttig verktøy.

50 år

I dag er det femti år siden University of Pittsburgh var først på banen med et eget dataprogram for diagnoser. Siden den gang har utviklingen pågått i rasende fart, før den kulminerte i dagens avanserte programmer som tar i bruk kunstig intelligens og algoritmer. Det er ikke tvil om at programvaren har blitt bedre, men fortsatt er det ingen ting som slår det gode gammeldagse legekontoret.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: