Førerløse biler

Førerløs mat på vei til Norge

Ungene hyler av glede når kylling-expressen kommer rundt svingen. Lydløst parkerer den førerløse doningen ved siden av deg og venter tålmodig til du har fått maten din.

Foto: Neolix

Både Pizza Hut og McDonalds er i ferd med å lage sine egne førerløse biler, men det var kyllingkjeden KFC som vant kappløpet om å introdusere førerløs leveranse av mat til folket. Kjeden opplyser at et vel fungerende 5G nett var en forutsetning for at de våget å lansere de futuristiske bilene. I Kina ruller de små doningene allerede rundt og leverer mat til sultne små gulinger.

Futuristisk

Det er selvsagt et kinesisk selskap i form av Neolix Technologies som står bak prosjektet som kunne fått plass i en hvilken som helst science fiction film. Logistikkselskapet i Beijing har imidlertid stor tro på at dette er fremtiden, og at Norge er et perfekt sted fordi landet er så langt fremme med sin 5G teknologi.

Det kinesiske selskapet er ikke dummere enn at de også peker på alle miljøfordelene slike elektriske biler har for samfunnet, men det viktigste for kundene er nok at maten smaker godt og at den kommer frem i tide. Det skal i følge Neolix ikke være noe problem.

Prøveperioden i Kina har vært svært vellykket. Folk har brukt de enkle touch skjermene på bilene til både bestilling og betaling, og tid brukt per kunde har vært mindre enn selskapet hadde våget å håpe på.

Selvkjørende

Neolix mener slike biler er fremtiden innenfor en rekke områder som detaljhandel, sikkerhet, matleveranse, men også for medisiner og annet utstyr. I Thailand opererer det allerede mange slike førerløse biler som leverer medisiner til folk direkte fra sykehusene. Med tanke på smitte er slike biler selvsagt en stor fordel.

Selskapet forklarer at bilene ikke utgjør noen trafikkfare eller at de er en trussel mot fotgjengere og syklister. Tvert imot oppdager bilene hindringer og de opererer selv med en nøyaktighet som er på bare en centimeter.  

Foto: Neolix

I likhet med andre selvkjørende biler, som den nye førerløse bussen i Oslo, har også Neolix bilene en mengde sensorer og kameraer som hjelper den intelligente programvaren med kjøringen.

I følge selskapet har de utstyrt alle bilene med batterier som kan skiftes på et sekund ved at en ansatt rett og slett napper ut batteriet og erstatter det med det nytt, og her er vi ved et kjerneproblem før lanseringen i Norge. Dersom folk stjeler batteriene vil ikke bare bilene stoppe, men maten kommer ikke frem til kundene, og hele prosjektet vil stå i fare for å strande.

En representant for selskapet sier at de må samarbeide mer med myndigheter og politi i landene der bilene skal lanseres, slik at en ordning der bilene selv ber om hjelp dersom de blir ranet, kan fungere.

I startgropen

Alle de store bilfirmaene følger Neolix med argusøyne fordi firmaet har lykkes med å selge biler til KFC og andre viktige kunder som mobilprodusenter og sykehus. Alle kan historien om Tesla, og de store bilprodusentene vil ikke sakke akterut igjen.

Selv om Neolix i dag har en stor fabrikk i Kina som kan klare å lage ti tusen biler i året, er dette småtterier å regne hvis systemene med selvkjørende biler tar helt av. Derfor har nesten alle de store bilprodusentene nå sine egne mer eller mindre hemmelige planer for å lage sine egne selvkjørende biler.

Kina-baserte selskaper fra både Daimler og Audi er snart ferdige med egne versjoner, men andre store aktører som Tencent har planene klare. Det er mye som tyder på at det vil bli selvkjørende biler fra en stor produsent som Hyundai eller Toyota som kommer med Happy meal til ungene dine i fremtiden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: