Kjernefusjon

Kunstig sol vil gi evig strøm

Forskere hevder å ha laget en kunstig sol som skal levere trygg strøm til kommende generasjoner. Kjernefusjon kan være fremtidens miljøvennlige energikilde.
Tianjin, Tussmørke, City, Natur, Solnedgang, Tårn, Sol

Foto: Pixabay

Drivstoffet er en liter vann som forskerne varmer opp til så høy temperatur at det settes i gang en fusjon som likner på den vi har i vår egen sol. Meningen er at den innkapslede solen skal gi oss nesten gratis og miljøvennlig strøm med nesten ubegrenset varighet.

Varmt

Solen du ser lyse opp himmelen hver dag bruker også hydrogen i sin fusjon. Vann har vi jo nok av, så hvorfor ikke lage en lignende prosess på jorden? Svaret er at varmen er så intens at den potensielt kunne brenne seg ned til jordens indre. Det er vanskelig å oppnå en slik varme, og det er enda vanskeligere å holde den fanget, men nå ser det ut som forskerne nærmer seg.

En fusjonsreaktor smelter sammen isotopene tritium og deuterium. Den overskuddsenergien som da slippes løs kan brukes til elektrisk kraft. For å sette i gang prosessen må man klare å holde en temperatur på over hundre millioner grader, men tidligere klarte man ikke ha god nok kontroll på en slik varme inne i en lukket beholder.

Tokamak

Driftige russere kom på sporet av å lage en kunstig sol for over femti år siden. De forsøkte til og med å holde temperaturen stabil inne i en beholder som de ga navnet tokamak. De lyktes ikke, men deres iherdige forsøk har gitt navn til teknologien som lever videre i dag. Russerne var også veldig nær å få til noe fordi de forstod at de måtte benytte en magnet for å holde den varme massen på plass i beholderen, og det er akkurat det man gjør i dagens fusjonskamre. 

Geniale ting høres ofte veldig enkle ut, men det er selvsagt vanskeligere enn man skulle tro. I motsetning til atomkraftverk som ofte er litt innviklet å forklare, kan lærere enklere forklare elvene prinsippene bak de nye kraftverkene. Nøytronene fra den overflødige energien varmer rett og slett opp veggene slik at man kan lage god gammeldags damp som kan drive turbiner som lager elektrisitet.

Realitet om få år

Verdens største Tokamak bor i England og heter JET. Den eies av UK Atomic Energy Authority (UKAEA) og finnes på Culham Science Centre i Oxfordshire. Prosjektet heter ITER der det deltar mange andre land i Europa. Det er ikke så rart fordi prislappen foreløpig er på tyve milliarder euro uten at man ennå har tjent en krone.

Den nye solen skal utplasseres i Cadarache i Frankrike og vil i første omgang produsere fem hundre megawatt fusjonskraft. Hvis ikke Sør-Korea kommer Europa i forkjøpet vil prosjekt Iter være det første i sitt slag på jordkloden som produserer lønnsom strøm basert på fusjon.

Sør-Korea, Kina, Russland, USA, Japan, og India forsøker på egenhånd å utvikle fusjonskraftverk, men for sikkerhetskyld er de også med på prosjekt Iter. Rekorden på å holde over hundre millioner grader på tanken lengst er faktisk ikke i Europa, men i Asia. Helt på egenhånd har sør koreanere lykkes med å holde koken i tyve sekunder.

20 sekunder

Verdensrekorden for kunstig sol i en fusjons reaktor holdes av KSTAR Research Center ved Korea Institute of Fusion Energy (KFE). Ikke så underlig er deres prosjekt kjent som den koreanske kunstige solen.

KSTARs verdensrekord på tyve  sekunder regnes som en form for bevis på at det er mulig å ha en lønnsom kommersiell kjernefysisk reaktor med fusjon fordi problemene når man først har fått i gang fusjonen er å stoppe den. Man har allerede brutt barrieren som tidlige var å skape den og sikre stabile forhold i kammeret.

Elektrisitet, Makt Polakkene, Kraftledninger

Foto: Pixabay

Miljøvennlig strøm

Alt tyder på at menneskene nå har funnet en metode for å lage strøm i tusenvis av år. Selvsagt er det foreløpig kostbart å produsere systemene, men her vil stordriftsfordeler, erfaring, bedre teknologi snart vise seg å være faktorer som presser prisene ned.

Annen bærekraftig teknologi som vindmøller og solcellepaneler kan få hard konkurranse når det etter hvert begynner å dukke opp fusjonsanlegg her og der.

Siste poster

ACER – ULOVLIG DUMT?

I vannkraftlandet Norge har strøm alltid vært en av grunnpilarene i velferdssamfunnet. En menneskerett på linje med utdanning, mat og tak over hodet. Mange spør seg nå om det er utro tjenere i statsforvaltningen som har skyld i elendigheten? Motparten begynner å røre på seg. Norge selger gass tilsvarende 1260 TWh strøm uten at norskeFortsett å lese «ACER – ULOVLIG DUMT?»

MOTPARTEN TROR IKKE:

Dagbladet skriver at RUSSLAND JUBLER. Det er bare tull. Motparten.no har gått gjennom nettutgavene til de største mediene i Russland. Motparten har sett på ulike medier som pro-Putin publikasjoner som Rossiyskaya Gazeta(Российская газета) regjerings-lojale aviser som Izvestia(Известия) – til sentrums-aviser som Nezavisimaya Gazeta.(Независимая газета) Ingen av dem jubler for Normann. Motparten så også på nasjonalist-aviserFortsett å lese «MOTPARTEN TROR IKKE:»

Ikke Nor(d)mann likevel?

I Norge får ikke Mathias Normann lenger spille på landslaget fordi han har takket ja til å spille for Dinamo Moskva. Som sultne ulver trekker mediene ensidig frem folk som henger ut Normann. Det er ikke rom for noen med motforestillinger. Alle som var for demokrati og anti-rasisme mente det var ekstra viktig og riktigFortsett å lese «Ikke Nor(d)mann likevel?»

Koronapass

MED KORONAPASS ERSTATTER REGJERINGA FRIHET MED TVANG OG LIKHET MED ULIKHET  Med innføring av koronapass blir det i realiteten innført vaksinetvang i Norge. Dette bryter med Nürnbergkodene, som nettopp var utviklet som et kraftig svar på og forsvar mot de forbrytelsene legemiddelindustrien og staten i nazi-Tyskland gjorde seg skyldige i. Av Pål Steigan  sjefredaktør i steigan.no. Det anbefalesFortsett å lese «Koronapass»

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: