Kinoene sliter

Er det slutt for kinoene?

Mange eldre frykter kinoenes tid er over. Det er langt mer enn pandemi som truer denne kulturbastionen. Kinoenes gyldne avtale om eksklusiv enerett i nitti dager står for fall. 

Til og med de mest iherdige optimister vedgår at det ser skummelt ut for kinoene. Det er i så fall et stolt kulturskip som går ned med flagget til topps. Kinoene har vært øverst på underholdnings himmelen i hundre år. Lumière-brødrenes visste hva de gjorde da de lanserte kino i Paris i 1895.

Gamle Kino, Cinema, Tapt Steder, Demonstrasjon, Scenen

Foto: Pixabay

Seiglivet

Milliarder av kroner i billettinntekter har vært en selvfølge for seiersvante kinoer. De overlevde alt. Verken krig, sult, eller krise i økonomien så ut til å bite på denne kultur-giganten. Kinoenes posisjon var i en særklasse. Dessverre kan det nå se ut som kinoene har kommet i et uføre det kan bli vanskelig å komme helskinnet fra.

En tornado av ulike problemer rammer nå kinoene. Kino-venner og forkjempere har vært engstelige før, men hver gang har det gått bra. Billigere og bedre tv-apparater stilte inn sikte på geværet, men traff ikke blinken. Kinoentusiastene trodde også private stereoanlegg kunne være spikeren i kista, men var det ikke. Kinoene red av stormen gang på gang.

Eksklusivitet på salg

Til og med da de nye strømmetjenester kom trodde kinosjefene at de satt trygt i førersetet. Årsaken var den gamle avtalen om monopol og enerett til premiere på kino. 90-dagers ordningen har vært en hellig ku som ingen våget å røre. Ordningen bidro til at kinoene var noe spesielt. Filmer folk hadde ventet på lenge måtte man på kino for å se. Slik var det bare.

Hollywood vil nå dolke kinoene i ryggen ved å gi folk mulighet til å kjøpe filmen rett hjem i egen stue. I begynnelsen ti dager etter at de kom på kino, men det ligger i kortene at det snar kommer til å bli premiere hjemme i egen stue. Dersom det skjer kan det være selve dødsstøtet til en såret tiger.

Magien borte

Hollywood vil selge eksklusiviteten, kjernen i det som dro flest mennesker til kinoene. Mange mener det ikke er den felles opplevelsen i en stor mørk sal som lokker folk til kinosalene. Ei heller det å gå sammen på kino. Pessimistene mener filmens magi først og fremst er basert på eksklusivitet, men vi får se. kanskje reiser kinoene seg igjen som fugl Fønix?

Rpporter fra Cinemacon tyder på at prisene vil ligge på mellom omtrent fem hundre kroner billetten for hjemme-premiere. Det er dyrt, men erfaringer med ulike idrettsarrangement på betal TV viser at folk er villige til å betale mye for nettopp eksklusivitet. Å være den første som ser noe, slik at man kan skryte av det til venner, eller snakke med andre som også så det samme, er nesten ubetalelig- Det er i hvert fall veldig viktig for mange.

Bollywood Plakater, Plakat, Bollywood, India, Filmer

Foto: Pixabay

Slutten på visa

National Association of Theatre Owners (NATO) har helt siden sytti tallet holdt sitt årlige møte i Las Vegas. Kommende filmer presenteres av Hollywood-studioene på det som før var en enormt glamorøs fest. Alle de tilstedeværende partene tjente enorme penger – sammen, og det var en herlig vinn-vinn stemning i lokalene. Nå er det plutselig som alle går rundt og skuler mistenksomt på hverandre.

90-dagers regelen er kino-eiernes hellig ku som overlevde VHS og  DVD. Mye tydet på at den også skulle takle internett, men plutselig kom det pandemier, og nye betalingstjenester og strømmetjenester på nett, som gjorde at mulighetene for å sikre enda større penger ved hjemme premierer absolutt er realistiske.

Siste poster

ACER – ULOVLIG DUMT?

I vannkraftlandet Norge har strøm alltid vært en av grunnpilarene i velferdssamfunnet. En menneskerett på linje med utdanning, mat og tak over hodet. Mange spør seg nå om det er utro tjenere i statsforvaltningen som har skyld i elendigheten? Motparten begynner å røre på seg. Norge selger gass tilsvarende 1260 TWh strøm uten at norskeFortsett å lese «ACER – ULOVLIG DUMT?»

MOTPARTEN TROR IKKE:

Dagbladet skriver at RUSSLAND JUBLER. Det er bare tull. Motparten.no har gått gjennom nettutgavene til de største mediene i Russland. Motparten har sett på ulike medier som pro-Putin publikasjoner som Rossiyskaya Gazeta(Российская газета) regjerings-lojale aviser som Izvestia(Известия) – til sentrums-aviser som Nezavisimaya Gazeta.(Независимая газета) Ingen av dem jubler for Normann. Motparten så også på nasjonalist-aviserFortsett å lese «MOTPARTEN TROR IKKE:»

Ikke Nor(d)mann likevel?

I Norge får ikke Mathias Normann lenger spille på landslaget fordi han har takket ja til å spille for Dinamo Moskva. Som sultne ulver trekker mediene ensidig frem folk som henger ut Normann. Det er ikke rom for noen med motforestillinger. Alle som var for demokrati og anti-rasisme mente det var ekstra viktig og riktigFortsett å lese «Ikke Nor(d)mann likevel?»

Koronapass

MED KORONAPASS ERSTATTER REGJERINGA FRIHET MED TVANG OG LIKHET MED ULIKHET  Med innføring av koronapass blir det i realiteten innført vaksinetvang i Norge. Dette bryter med Nürnbergkodene, som nettopp var utviklet som et kraftig svar på og forsvar mot de forbrytelsene legemiddelindustrien og staten i nazi-Tyskland gjorde seg skyldige i. Av Pål Steigan  sjefredaktør i steigan.no. Det anbefalesFortsett å lese «Koronapass»

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: