Venting – et særnorsk fenomen

Du forsøker å ringe Statens Vegsvesen. Etter fem minutter får du tilbud om å bli oppringt senere, men fordi stemmen ikke sier noe om verken ventetid eller nummer i køen venter du litt til. Etter førti minutter gir du opp.

Mange mennesker kjenner seg igjen i eksemplet ovenfor, men fordi det alltid har vært slikt har folk sluttet å irritere seg. Reglene er tross alt like for alle, men hva mange ikke tenker på er at slike systemer ville vært utenkelig i mange andre land.

Dumskap i system
Mange av statens institusjoner har tilsvarende ventetider. Både Skatteetaten, Utlendingsnemda, Sjøfartsdirektoratet, Tolletaten, Folkeregisteret, Brønnøysundregisteret og Statens vegvesen har gjennomsnitts ventetid på telefon over tretti minutter, – hele året, også i uker uten unormalt stor pågang.

Mange årsverk
Tre hundre og femti tusen mennesker ringer disse instansene hver måned. Per år blir det to millioner et hundre tusen timer venting.
Et årsverk er 1750 timer. Disse syv etatene alene spiser 1200 årsverk på venting. Det er ille, men det som er verre er at det undergraver folks tillit til det offentlige, og bidrar til en mer passiv og apatisk holdning til viktigheten av det å arbeide. Hvordan kan man ta noen seriøst som med vitene og vilje lar et slikt system passere?

Dumme nordmenn
Her er vi inne på et kjernepunkt. I andre land, og spesielt i fremvoksende økonomier og smarte land som Kina ville man ikke latt et slikt system passere. Enten har du et system der du klarer å ta telefonen innen en viss tid, eller så har du IKKE det.

I Norge har man fokus på at reglene er like for alle, og at det derfor er rettferdig. I iveren etter likhet glemmer man helt å bruke sunn fornuft. At man saboterer Norges konkurransedyktighet er det ingen som tenker på.

Symboleffekt
Det er riktig at statens institusjoner ikke har konkurranse, og at man derfor teknisk sett ikke behøver å ta telefonen på en times tid når borgerne vil spørre om noe, men symboleffekten av dette er langt sterkere enn det myndighetene kan forestille seg. Slike systemer og holdninger forplaneter seg nedover i systemene, og viktigheten av å være smart, effektiv og konkurransedyktig smuldrer vekk, og gjennomsyrer til slutt hele samfunnet.

I eksemplet ovenfor er det dessuten en etat som ikke er medregnet. NAV. Det var ikke plass i artikkelen til et så stort tall.

Kroneras
Det sier seg selv at det er viktig å være konkurransedyktig i en tid med fallende oljepriser og problemer på løpende bånd, men hvordan i all verden skal Norge klare det med slike holdninger? Det er ikke rart at kronekursen er halvert i forhold til mange fremvoksende økonomier de siste syv-åtte årene. Man kan ikke skylde på oljeprisfall alene.

Dobbelt så dyrt
Til og med foreldregenerasjonen som tror de har tjent millioner på galloperende boligpriser bør ta en realitetssjekk. Sammenlignet med andre land har de blitt fattigere. Det hjelper lite at boligen din har steget i verdi hvis du må ut med dobbelt så mye for et feriehus i Spania eller at utenlandsferien plutselig er dobbelt så dyr. Kursraset på kroner rammer også norske studenter og har dyptgripende konsekvenser for samfunnet.

Danmark flinke
Dessverre er det ikke bare staten som bedriver sabotasje av årsverk og produktivitet, men staten bør ta en viktig del av ansvaret for at også private opererer på lignende måte. Parkeringssystemene i Norge er et veldig godt eksempel. I andre land og i byer som København, har man parkeringsvakter og selskaper som KAN gi deg en bot dersom du parkerer feil. Myndighetene i Danmark passer nøye på at det ikke blir for mange parkeringsvakter fordi det ikke er produktivt. Både fordi parkeringsvakter ikke produserer noe, og fordi mennesker i likhet med å vente på telefonen, bruker unødig mye tid på å betale og irritere seg over bøtene.

Parkomane
I Norge tenker man stikk motsatt. Man ansetter parkeringsvakter så lenge det er økonomisk grunnlag for det, og med dagens nivå på bøter kan det være forsvarlig å ha en parkeringsvakt per gate. Parkeringsselskapet vil ganske sikkert få fortjeneste etter å ha betalt vakten lønn. Dersom noen har glemt nøklene til jobben på kjøkkenbordet, og parkerer to minutter utenfor blokka, trenger de ikke lure på om de får en bot, de kan være hundre prosent sikre på at det står en parkoman på lur og gir bot.

Norge fortapt
I likhet med statens instanser for ventetid på telefon er tankegangen igjen den samme. Reglene er like for alle, og det blir lite feilparkering i byen, og derfor er det positivt. I virkeligheten bryter slike systemer ned folks moral slik at troen på sunn fornuft og smarte politikere fordufter. Det verste er likevel at det rammer Norge og nordmenn hardt økonomisk. Det skapes ingen verdier. Årsverkene renner ut i sanden, og Norge sakker bare mer og mer akterut.

Siste poster

Koronapass

MED KORONAPASS ERSTATTER REGJERINGA FRIHET MED TVANG OG LIKHET MED ULIKHET  Med innføring av koronapass blir det i realiteten innført vaksinetvang i Norge. Dette bryter med Nürnbergkodene, som nettopp var utviklet som et kraftig svar på og forsvar mot de forbrytelsene legemiddelindustrien og staten i nazi-Tyskland gjorde seg skyldige i. Av Pål Steigan  sjefredaktør i steigan.no. Det anbefalesFortsett å lese «Koronapass»

Jesper Enerstvedt på engelsk

Revers Forlag har inngått avtale med Fair Forlag om å oversette tre av forfatteren Jesper Enerstvedts bøker til Engelsk. Foto: Revers Forlag Jesper Siegfried Enerstvedt (født 6. juni 1967 i Tromsø) er en norsk forfatter. Utdannet ved journalisthøyskolen i Oslo. Forfatterens egen hjemmeside finner du her. CIAs dristigste operasjon noensinne, – operasjon «Paper». Les merFortsett å lese «Jesper Enerstvedt på engelsk»

Jordbruk – Vann

Saltvannsdrivhus vekker oppsikt Når saltvannet fordamper bruker anlegget saltlaken som kjølevæske fordi den har lavere koke og frysepunkt enn vann. Nå høster programmet internasjonal anerkjennelse. Saltvann er en underbrukt ressurs, og hvis man kan å benytte den i landbruket har man komemt et stort stykke på vei for å kunne brødfø jordens befolkning selv medFortsett å lese «Jordbruk – Vann»

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: