Venting – et særnorsk fenomen

Du forsøker å ringe Statens Vegsvesen. Etter fem minutter får du tilbud om å bli oppringt senere, men fordi stemmen ikke sier noe om verken ventetid eller nummer i køen venter du litt til. Etter førti minutter gir du opp.

Mange mennesker kjenner seg igjen i eksemplet ovenfor, men fordi det alltid har vært slikt har folk sluttet å irritere seg. Reglene er tross alt like for alle, men hva mange ikke tenker på er at slike systemer ville vært utenkelig i mange andre land.

Dumskap i system
Mange av statens institusjoner har tilsvarende ventetider. Både Skatteetaten, Utlendingsnemda, Sjøfartsdirektoratet, Tolletaten, Folkeregisteret, Brønnøysundregisteret og Statens vegvesen har gjennomsnitts ventetid på telefon over tretti minutter, – hele året, også i uker uten unormalt stor pågang.

Mange årsverk
Tre hundre og femti tusen mennesker ringer disse instansene hver måned. Per år blir det to millioner et hundre tusen timer venting.
Et årsverk er 1750 timer. Disse syv etatene alene spiser 1200 årsverk på venting. Det er ille, men det som er verre er at det undergraver folks tillit til det offentlige, og bidrar til en mer passiv og apatisk holdning til viktigheten av det å arbeide. Hvordan kan man ta noen seriøst som med vitene og vilje lar et slikt system passere?

Dumme nordmenn
Her er vi inne på et kjernepunkt. I andre land, og spesielt i fremvoksende økonomier og smarte land som Kina ville man ikke latt et slikt system passere. Enten har du et system der du klarer å ta telefonen innen en viss tid, eller så har du IKKE det.

I Norge har man fokus på at reglene er like for alle, og at det derfor er rettferdig. I iveren etter likhet glemmer man helt å bruke sunn fornuft. At man saboterer Norges konkurransedyktighet er det ingen som tenker på.

Symboleffekt
Det er riktig at statens institusjoner ikke har konkurranse, og at man derfor teknisk sett ikke behøver å ta telefonen på en times tid når borgerne vil spørre om noe, men symboleffekten av dette er langt sterkere enn det myndighetene kan forestille seg. Slike systemer og holdninger forplaneter seg nedover i systemene, og viktigheten av å være smart, effektiv og konkurransedyktig smuldrer vekk, og gjennomsyrer til slutt hele samfunnet.

I eksemplet ovenfor er det dessuten en etat som ikke er medregnet. NAV. Det var ikke plass i artikkelen til et så stort tall.

Kroneras
Det sier seg selv at det er viktig å være konkurransedyktig i en tid med fallende oljepriser og problemer på løpende bånd, men hvordan i all verden skal Norge klare det med slike holdninger? Det er ikke rart at kronekursen er halvert i forhold til mange fremvoksende økonomier de siste syv-åtte årene. Man kan ikke skylde på oljeprisfall alene.

Dobbelt så dyrt
Til og med foreldregenerasjonen som tror de har tjent millioner på galloperende boligpriser bør ta en realitetssjekk. Sammenlignet med andre land har de blitt fattigere. Det hjelper lite at boligen din har steget i verdi hvis du må ut med dobbelt så mye for et feriehus i Spania eller at utenlandsferien plutselig er dobbelt så dyr. Kursraset på kroner rammer også norske studenter og har dyptgripende konsekvenser for samfunnet.

Danmark flinke
I andre land og i byer som København, har man parkeringsvakter og selskaper som KAN gi deg en bot dersom du parkerer feil. Myndighetene i Danmark passer nøye på at det ikke blir for mange parkeringsvakter fordi det ikke er produktivt. Både fordi parkeringsvakter ikke produserer noe, og fordi mennesker i likhet med å vente på telefonen, bruker unødig mye tid på å betale og irritere seg over bøtene.

Parkomane
I Norge tenker man stikk motsatt. Man ansetter parkeringsvakter så lenge det er økonomisk grunnlag for det, og med dagens nivå på bøter kan det være forsvarlig å ha et par parkeringsvakter per gate. Parkeringsselskapet vil ganske sikkert få fortjeneste etter å ha betalt vakten lønn. Dersom noen har glemt nøklene til jobben på kjøkkenbordet, og parkerer to minutter utenfor blokka, trenger de ikke lure på om de får en bot, de kan være hundre prosent sikre på at det står en parkoman på lur og gir bot.

Smittsomt
Statlige instansers ventetid på telefon legitimerer ventingen som noe som er riktig, fornuftig og rettferdig. Derfor har syndromet oppstått hos nesten alle store norske private selskap. Enten du har kjøpt en vare hos Elkjøp eller bestilt internett fra Telenor opplever du akkurat det samme. Timers ventetid på telefon og en labyrint av meningsløse spørsmål fra kunstige chatbotter. Nordmenn er så vant til dette at de ikke stusser dersom de blir bedt om å taste 9 hvis de har en tante på Toten. Det er den mest naturlige ting i verden – tror de. I virkeligheten er det omtrent bare Norge som er slik. Og mens folk venter går taksameteret. Norge blør bokstavelig talt kroner, og valutaen raser i forhold til sammenlignbare land.

Ingen slipper unna
Ventingen bryter ned folks moral slik at troen på sunn fornuft og smarte politikere Eksempelvis var det i januar 2022 nærmere tre ukers ventetid på å bestille internett fra giganten Telenor som har en monopolaktig stilling i Norge. I tillegg til endeløse tilvalg og lang ventetid, benytter Telenor til overmål en underleverandør på montering, der man får nye meningsløse valg, før man ender opp med en kald skulder, – og får høre at man må stille seg i kø som alle andre. Begge selskapene skylder på hverandre, så her kommer ansvarsfraskrivelse på toppen av den lite produktive, med godt organiserte formen for unødvendig venting.

Norge fortapt
Ventingen bryter ned folks moral slik at troen på sunn fornuft og smarte politikere fordufter. Det verste er likevel at det rammer Norge og nordmenn hardt økonomisk. Det skapes ingen verdier. Årsverkene renner ut i sanden, og Norge sakker bare mer og mer akterut.

Siste poster

ACER – ULOVLIG DUMT?

I vannkraftlandet Norge har strøm alltid vært en av grunnpilarene i velferdssamfunnet. En menneskerett på linje med utdanning, mat og tak over hodet. Mange spør seg nå om det er utro tjenere i statsforvaltningen som har skyld i elendigheten? Motparten begynner å røre på seg. Norge selger gass tilsvarende 1260 TWh strøm uten at norskeFortsett å lese «ACER – ULOVLIG DUMT?»

MOTPARTEN TROR IKKE:

Dagbladet skriver at RUSSLAND JUBLER. Det er bare tull. Motparten.no har gått gjennom nettutgavene til de største mediene i Russland. Motparten har sett på ulike medier som pro-Putin publikasjoner som Rossiyskaya Gazeta(Российская газета) regjerings-lojale aviser som Izvestia(Известия) – til sentrums-aviser som Nezavisimaya Gazeta.(Независимая газета) Ingen av dem jubler for Normann. Motparten så også på nasjonalist-aviserFortsett å lese «MOTPARTEN TROR IKKE:»

Ikke Nor(d)mann likevel?

I Norge får ikke Mathias Normann lenger spille på landslaget fordi han har takket ja til å spille for Dinamo Moskva. Som sultne ulver trekker mediene ensidig frem folk som henger ut Normann. Det er ikke rom for noen med motforestillinger. Alle som var for demokrati og anti-rasisme mente det var ekstra viktig og riktigFortsett å lese «Ikke Nor(d)mann likevel?»

Koronapass

MED KORONAPASS ERSTATTER REGJERINGA FRIHET MED TVANG OG LIKHET MED ULIKHET  Med innføring av koronapass blir det i realiteten innført vaksinetvang i Norge. Dette bryter med Nürnbergkodene, som nettopp var utviklet som et kraftig svar på og forsvar mot de forbrytelsene legemiddelindustrien og staten i nazi-Tyskland gjorde seg skyldige i. Av Pål Steigan  sjefredaktør i steigan.no. Det anbefalesFortsett å lese «Koronapass»

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: