Magnetisk kjøkkenglede
Induksjonstoppen barnevennlig fordi den ikke har noe varme-element. Straks du trekker gryten vekk blir platen kald, og små barnehender kan trygt krafse på overflaten.

Kilde: Pixabay
Å bruke penger på en ny komfyr når den gamle virker sitter langt inne for de fleste. Dessuten er mange engstelige for å prøve noe nytt. Norske medier serverer likevel gode råd for hvorfor man likevel burde vurdere en induksjonstopp på kjøkkenet.
Sikker
Telefonen ringer akkurat i det du trekker sausen til side. Derfor ser du ikke at småen legger hånden sin på platen der sausen akkurat sto. Men det kommer ikke noe hyl fra barnemunn denne dagen. Platen er allerede kald, og barnet fortsetter å leke et annet sted. Under induksjonstoppens glassflate finnes det nemlig ikke noe varmeelement.
Like fort som platen har blitt varm har den blitt kald igjen. Det geniale med induksjonen er at den med magnetisme får varmen til å spre seg i stekepannen eller kasserollen, ikke først til et unødvendig varmeelemt.
Jern
Varme blir overført direkte til stekepanna ved hjelp av elektromagnetisme. Burikken forteller deg at du må ha panner og kokekar merket med induksjon, men det er bare en sannhet med modifikasjoner. Det betyr rett og slett bare at grytene dine må inneholde jern.
Aldri før har det å bli satt tilbake til jernalderen vært så morsomt. Hvis du tenker deg om er det egentlig bare bra at kokekarene av teflon og aluminium ikke virker lenger. Sausen ble jo så fort svidd.
Det er likevel ikke til å komme vekk i fra at mange fortviler økonomisk når de gamle kokekarene og stekepannene ikke virker. Folk føler seg lurt opp i stry, og irriterer seg grenseløst for å kaste, gi bort eller selge det gamle utstyret.
Når folk ankommer butikken og ser hva det koster å kjøpe koke og stekeutstyr merket for induksjon er det mange som besvimer. Til dels stive priser skremmer vannet av noen og gjør andre fly forbanna.

Foto: Pixabay
Gammelt og godt
Forsøk å sette den gamle smijerns-stekepannen på induksjonstoppen. Det virker hundre prosent sikkert. Årsaken er veldig enkel. Stekepannen er full av jern. Faktisk er de gamle smijernspannene perfekt for induksjon.
Med andre ord er verden full av flotte kvalitetsting til den nye induksjonstoppen din. Absolutt alt av eldre flotte stekepanner og gryter vil virke på induksjon. I gamle dager fantes det ikke teflon og nymotens saker med alt for tynn bunn.
Finn.no, loppemarked, bruktmarked, bestemors hus og ditt eget loft er alle steder gullgruver for fine ting til induksjonstoppen. For eksempel er de populære emaljerte retrogrytene også perfekte til induksjon.
Magnet-fart
Hvis du vil vite hvordan induksjonstoppen din virker kan du bare tenke på kjøleskapsmagnetene. Det er ikke nødvendig med verken lim eller spiker for å henge dem på kjøleskapet. De smekker på i brøkdelen av et sekund. Like fort går det å varme opp en gryte eller å få smøret til å frese i stekepannen.
I magnet-fart begynner spagetti vannet å koke, men så fort du tar gryten stopper kokingen. Både i oppvarmings og avkjølingsprosessen er induksjon raskest, men du må huske på at en varm smijerns-gryte vil holde på varmen lenge. Det er bare induksjonstoppen som blir fort kald.
Enkelt
Det er ikke vanskeligere å bruke induksjonsmenyen som nesten alltid er digital, enn det var å bruke de fysiske knappene på den gamle ovnen med kokeplater. Du kan enkelt lage melkebasert grøt som skal koke på lav varme under lokk, eller frese løk eller poteter i stekepannen på høy varme. Det eneste som er uvant er at det går så fort i begynnelsen.
Strøm og såpe
Nye undersøkelser viser at man i det lange løp sparer mye strøm fordi det går raskere. Eggene som skal koke i syv minutter gjør det, mens en gammeldags keramisk topp med varmeelementer må være på i ti minutter fordi man må vente i tre minutter på at vannet skal koke.
Å vaske og rengjøre induksjonstoppen er like enkelt som på en keramisk topp med varmeelementer, fordi overflaten bare er en stor flate som man enkelt feier over med klut eller tørkepapir.