Romfart:

Rom nasjonen Norge

Norske bedrifter er langt fremme og leverer et stort spekter av avanserte komponenter som skal på tur ut i verdensrommet.
Rakett, Dra, Romfergen, Rocket, Romfergen Lanseringen

Foto: Pixabay

Den norske rom industriens mest innbringende spesialfelt er TV og internett overføring, satellitt-telefoni og radio samband. Telenor Satellite Broadcasting AS med nesten to hundre ansatte er størst, men rett bak er et kobbel av sultne bedrifter.

Milliard butikk

Omlag førti norske bedrifter utgjør A-laget i norsk romindustri. Dette er selskaper med kontorer over hele kloden. De norske rom-bedriftene lager alt mulig fra ekstreme rakettmotorer til enklere rom-terminaler. Snart bryter de norske rom-bedriftene den magiske ti milliarder i omsetning grensen.

Norges første satellitt het Thor og ble sendt til værs i 1992, men den var ikke bygget spesifikt etter norsk bestilling. Det var derimot den andre satelitten, Thor II, som ble bygget etter spesifikasjoner fra norske Telenor. Det var en milepæl for norsk romindustri da en amerikansk Delta-rakett sendte Thor II opp gjennom skydekket en herrens dag i 1997. 

I dag er det andre norske berifter, som Kongsberg Norspace, som tjener penger på Telenors interesse av å sende opp datelitter. Kongsberg Norspace leverer teknologi til Thor 7 som koster så mange milliarder at ingen tør å snakke om det.

Telenor er verdens femte største leverandør av sattelitt kommunikasjon og tjenester forbundet med denne typen dialog i verdensrommet.

Forsvar

Mye er hemmelig med Kongsberg Defense & Aerospace, men det er offentlig kjent at deres nettverk av satellitt stasjoner strekker seg fra Svalbard til Antarktis. Fordi de leverer høyteknologi til byråer som NASA og ESA må det være strenge regler rundt hva som kan offentligjøres.

Mye romindustri i byen med det royale navnet for Kongsberg Spacetec leverer også teknologi til en rekke kjente prosjekter. Europas nye flåte av satellitter, Sentinel 1, 2 og 3, som skal brukes til å overvåke klima, miljø, naturressurser og sikkerhet, har alle sammen bakkebaserte systemer som er utviklet i Norge.

Kongsberg Norspace er også med på å forme Norge som en hyper avansert utvikler og produsent av rom-tjenester ved å levere frekvensgeneratorer til satellittene i det europeiske Galileo-navigasjonssystemet. De selger også forskjellige typer søke og rednings-transpondere.

Melaktig Way, Stjernehimmelen, Nattehimmelen, Star

Foto: Pixabay

Norske rakettmotorer

European Space Agency ESAs nye værsatellitt ADM-Aeolus benytter teknologi fra Oslo firmaet Presens, som leverer trykksensorer som brukes i satellitter. Presens lager også små solide trykkfølere som det er et stort behov for i verdensrommet.

Værsatellitten ADM-Aeolus gir deg bedre værmeldinger fordi den måler atmosfærens klimaprosesser aktivt. De norske Presens-sensorene er en veldig viktig del for at laseren som benyttes skal virke.

Norge har en stor fordel ved at vi er langt fremme på offshore sektoren med all aktiviteten langt ute til havs i Nordsjøen. De barske forholdene gjør at mye av teknologien laget for offshore egner seg perfekt til bruk i verdensrommet.

Av de mer spenstige norske rombedriftene komme man ikke utenom Nammo som lager rakettmotorer på Raufoss. Ariane 5-bæreraketten er for eksempel utstyrt med disse nesten spinnville eksplosive sakene fra Raufoss.

Selv om det er krutt i sakene fra Nammo er det også et ekstremt nøyaktig arbeid som ligger til grunn for suksessen. I verdensrommet må man kunne stole på at ting gjør akkurat det de skal og verken mer eller mindre.

Svart materie

Oslo firmaet Integrated Detector Electronics lager avansert strålings-deteksjon.

Noe av det mest spennende man kan tenke seg er romlaboratoriet som søker etter antimaterie. Mange av oss som leser vitenskapsblader har med interesse lest om mørk materie og kosmisk stråling fra verdensrommet, men at teknologien som skal finne den er norsk er både gledelig og uventet. Kanskje kan funn og bevis for svart materie svare på de største mysteriene om universet.

Penger i kassa

Norsk romfartsbyrå og ESA er stolte av at hver krone de har investert har generert fem kroner i fortjeneste for romindustrien. Norsk rom produksjon er absolutt lønnsom, og den har også ringvirkninger på mindre bedrifter nedover i systemet.

Siste poster

ACER – ULOVLIG DUMT?

I vannkraftlandet Norge har strøm alltid vært en av grunnpilarene i velferdssamfunnet. En menneskerett på linje med utdanning, mat og tak over hodet. Mange spør seg nå om det er utro tjenere i statsforvaltningen som har skyld i elendigheten? Motparten begynner å røre på seg. Norge selger gass tilsvarende 1260 TWh strøm uten at norskeFortsett å lese «ACER – ULOVLIG DUMT?»

MOTPARTEN TROR IKKE:

Dagbladet skriver at RUSSLAND JUBLER. Det er bare tull. Motparten.no har gått gjennom nettutgavene til de største mediene i Russland. Motparten har sett på ulike medier som pro-Putin publikasjoner som Rossiyskaya Gazeta(Российская газета) regjerings-lojale aviser som Izvestia(Известия) – til sentrums-aviser som Nezavisimaya Gazeta.(Независимая газета) Ingen av dem jubler for Normann. Motparten så også på nasjonalist-aviserFortsett å lese «MOTPARTEN TROR IKKE:»

Ikke Nor(d)mann likevel?

I Norge får ikke Mathias Normann lenger spille på landslaget fordi han har takket ja til å spille for Dinamo Moskva. Som sultne ulver trekker mediene ensidig frem folk som henger ut Normann. Det er ikke rom for noen med motforestillinger. Alle som var for demokrati og anti-rasisme mente det var ekstra viktig og riktigFortsett å lese «Ikke Nor(d)mann likevel?»

Koronapass

MED KORONAPASS ERSTATTER REGJERINGA FRIHET MED TVANG OG LIKHET MED ULIKHET  Med innføring av koronapass blir det i realiteten innført vaksinetvang i Norge. Dette bryter med Nürnbergkodene, som nettopp var utviklet som et kraftig svar på og forsvar mot de forbrytelsene legemiddelindustrien og staten i nazi-Tyskland gjorde seg skyldige i. Av Pål Steigan  sjefredaktør i steigan.no. Det anbefalesFortsett å lese «Koronapass»

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: