Gammel oppfinnelse – Nytt liv
Taxien, restauranten og legekontoret hadde QR. Dermed klarte du deg gjennom hele dagen uten å veksle et ord med noen.

Foto: Pixabay
Belaing via QR koder har blitt en vanlig dagligdags affære for mange. På restaurantene kan kundene både bestille maten og betale regningen med QR. På denne måten går det fortere, men det blir en mindre personlig verden.
Bindeledd
QR-koder er i skuddet som aldri før fordi de klarer å koble den digitale verden til det fysiske. Noen synes det er helt forferdelig. Andre jubler. For eksempel er det mange restauranter som plutselig vet en hel masse om kundene, og kanskje kan dette brukes til noe på sikt.
Likevel er det matvarebransjen som ser ut til å ha mest å hente fra QR på kort sikt. Tidligere var det bare strekkoder i butikken. Med de nye QR kodene kan man plutselig få en masse informasjon fra butikken.

Foto: Pixabay
E-wallet
Mye tyder på at fremtidens butikker vil benytte QR i samarbeid med digitale lommebøker. På denne måten kan kunden både betale og skaffe seg bonuser og andre medlemsfordeler. Alt ved hjelp av en kjapp bevegelse med håndleddet.
Snart vil staten regulere hva man kan ta seg betalt for og hva som ikke er greit. Det vil helt sikkert komme flere regler forbundet med bruk av QR, men ting tar tid.
Butikkvindu
Går du forbi et butikkvindu i dag hender det at du ser en QR kode ved siden av et produkt du liker. Scan koden fra din posisjon utenfor butikken og vips så har du varen på døren med bud dagen etter.
Bensinstasjoner, veikroer og alle mulige steder kan lage egne QR koder som gir tilgang til absolutt alt mellom himmel og jord.
Gammelt nytt
Til tross for at QR-koder så dagens lys for tretti år har man ikke hatt mobiltelefoner som kunne bruke dem, – før nå. Lite ante de japanerne som oppfant QR kodene for å forenkle bilproduksjonen at de hadde laget noe som skulle bli allemannseie og supernyttig en mannsalder senere.
Vanlige strekkoder kan bare inneholde femti tegn. Strekkodene som du finner på mange bøker og matvarer er derfor svært begrensede. QR kodene kan med sine to tusen fem hundre tegn ha ganske avanserte menyer. Man trenger ikke en gang ledes til et nettsted, men kan klare seg med innholdet i koden ved mange tilfeller.
Kapasiteten gjør at restauranter for eksempel kan ha hele menyen inne i koden.
Glemsk
Når mobiltelefonene ble lansert var det få som tenkte at de ville bli nyttige for døve, men den ble det, takket være tekstmeldinger. QR kodene har allerede høstet mange lovord fra leger og familie som ser hva QR kodene kan gjøre for en glemsk person.
Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva man kan bruke QR kodene til. QR-koder til kontaktsporing, og apotekene bruker QR-koder ved inngangen. For eksempel er de til stor hjelp for apotek som ved et utbrudd kan sende en informasjonsmail til alle kundene som hart vært innom.