Skummel mat

Norsk mat er skummel

Øyne som glor på deg fra en rykende varm hodeskalle, råtten fisk, gammal ost og baller på tallerkenen får turistene til å besvime av skrekk.  

Foto:

De fleste land har velsmakende og visuelt vakre nasjonalretter. Norge er ikke et av disse. På norsktoppen finner vi makabre retter som smalahove, raspeballer, rakfisk som egentlig er råtten, og lutefisk som ser ut som hjernemassen til en alien.

Rakfisk

Til tross for at rakfisk har blitt spist i Norge siden tidenes morgen, og beviselig kan spores til både vikingtiden og middelalderen er det ikke til å komme bort i fra at vi snakker om råtten fisk. Skal man si det litt finere heter det seg at rakfisk er fermentert.

Vikingenes norrøne ord rakr betyr at den har blitt puttet i en lake. Vikingene hadde rett, for det er akkurat det man gjør, putter fisken på spann og lar den ligge månedsvis å råtne.

Årsaken til de strenge reglene for å fremstille og selge rakfisk er akkurat at forråtnelsesprosessen er kritisk. Får man feil oppblomstring av bakterier kan man bli syk av å spise fisken, og i verste fall avgå ved døden.

Smalahove

På Vestlandet spiser folk sauehodet med øyne hodeskalle liggende på bordet. Det ser både makabert og barbarisk ut, omtrent som hentet fra en skrekkfilm.

Utrolig nok er smalahove en populær førjulsrett i Norge. Tradisjonen er å servere smalahove den siste søndagen før jul. Den såkalte skolte, elelr skalle-søndag lever fortsatt i beste velgående i mange norsk bygder.

Denne retten alene er mer enn nok til å gjøre turistene skeptiske til Norge for evig tid.

Raspeballer

Komle, klubb, og potetball er en annen rett som får det til å gå kaldt nedover ryggen på de fleste turister. Fordi de fleste kaller retten raspeballer er det ikke noe sjakktrekk å servere den rett etter smalahove. Kanskje satt den stakkars turisten å tenkte for seg selv at maten etter det makbre hodet ikke kunne bli verre, hvis de gale nordmennene da ikke hadde tnekt å servere ballene også…

Heldigvis serveres ofte raspeball med bacon og lettsaltet kjøtt, slik at der er mulig å lure til seg litt kvalitetsmat. 

Norge, Torsk, Fisk, Tørking, Norsk, Lofoten, Hengende

Foto: Pixabay

Lutefisk

Hvis man tar Hurtigruten til Nord-Norge får man sikkert tilbud om lutefisk, en gelélignende masse av fisk. Denne retten kan også skremme noen og enhver.

Fisken som etter å ha ligget i bjørkeaske er bløt og geléaktig er regnet som fantastisk mat. De fleste damper den i stekeovnen.

Siste poster

Koronapass

MED KORONAPASS ERSTATTER REGJERINGA FRIHET MED TVANG OG LIKHET MED ULIKHET  Med innføring av koronapass blir det i realiteten innført vaksinetvang i Norge. Dette bryter med Nürnbergkodene, som nettopp var utviklet som et kraftig svar på og forsvar mot de forbrytelsene legemiddelindustrien og staten i nazi-Tyskland gjorde seg skyldige i. Av Pål Steigan  sjefredaktør i steigan.no. Det anbefalesFortsett å lese «Koronapass»

Jesper Enerstvedt på engelsk

Revers Forlag har inngått avtale med Fair Forlag om å oversette tre av forfatteren Jesper Enerstvedts bøker til Engelsk. Foto: Revers Forlag Jesper Siegfried Enerstvedt (født 6. juni 1967 i Tromsø) er en norsk forfatter. Utdannet ved journalisthøyskolen i Oslo. Forfatterens egen hjemmeside finner du her. CIAs dristigste operasjon noensinne, – operasjon «Paper». Les merFortsett å lese «Jesper Enerstvedt på engelsk»

Jordbruk – Vann

Saltvannsdrivhus vekker oppsikt Når saltvannet fordamper bruker anlegget saltlaken som kjølevæske fordi den har lavere koke og frysepunkt enn vann. Nå høster programmet internasjonal anerkjennelse. Saltvann er en underbrukt ressurs, og hvis man kan å benytte den i landbruket har man komemt et stort stykke på vei for å kunne brødfø jordens befolkning selv medFortsett å lese «Jordbruk – Vann»

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: