E-wallet

Kort må vike for e-lommebøker

Sakte men sikkert vil bankkortene forsvinne og bli erstattet av elektroniske lommebøker. Prosessen er allerede godt i gang.
Kredittkort, Master Card, Visa-Kort, Kreditt, Betale

Foto: Pixabay

Nordmenn var noen av de første i verden som totalt omfavnet bankkort. Bruken er så innarbeidet i Norge at selv et bedre system vil ha problemer med å få innpass. E-lommebøkene kommer til å prøve, og skal man tro ekspertene vil de rive kortene ned fra tronen.

Norge sist

Elektroniske betalingsmidler er helt naturlige for nordmenn som har lang fartstid med å bruke bankkort på nett og i butikk. Det er også årsaken til Norge plutselig havnet sist i køen da overgangen til elektroniske lommebøker startet.

Norge måtte se seg grundig slått da svenskene lanserte Swish i 2012. Søta bror hadde til og med en app som knyttet bankkontoinformasjonen til et telefonnummer. Seiersvante nordmenn satt fortsatt på gjerdet da Danske Bank året etter lanserte MobilePay, som raskt ble populært og fikk mange hundre tusen bruker på rekordtid. 

Endelig vår tur

Kortbruk i Norge var overlegen sammenlignet med våre nordiske naboland. I Finland slet de med med mengder av kontanter i omløp og under madrassen, og folk løp fortsatt mann av huse til minibankene etter hard valuta. Akkurat på grunn av denne svakheten var det så mye enklere å få finnene til å prøve elektronisk lommebok, fordi de hadde alt og vinne og ingenting å tape.

Likevel presser alltid de beste løsningene seg frem, til og med i Norge. Det må noen i bankene ha forstått for til slutt lanserte de Vipps. Når systemet først kom var ikke nordmenn snauere enn at en halv million lastet ned mobillommeboken Vipps på no time.

P2P

I likhet med Swish og MobilePay er Vipps en peer-to-peer (P2P). Betalinger kunne plutselig utføres på null komma niks fra person til person, i motsetning til før da man møysommelig satte seg ned med nettbanken og sendte pengene ut på en mystisk tidkrevende reise i tid og rom.

Alle e-lommebøkene fungerer på den måten at en personknytter et bankkontonummer til en app. Brukerne trenger kun mottagerens telefonnummer eller e-postadressen for å sende penger. Sikkerheten foregår ved at man selv må godkjenne ved mail eller sms til eget telefon nummer eller postkasse.

Systemet er så enkelt at det nesten virker for godt til å være sant. Det er det kanskje også fordi det ikke er så smart å miste en mobil uten skjermlås. På den annen side rapporteres det nesten ikke om misbruk. Kunstig intelligens og biometri blir en stadig viktigere beskyttelse for folks mobiler.

Toget har gått

Mobile lommebøker har forlatt stasjonen og kommer ikke til å stoppe på noen holdeplasser før de har tatt igjen kortbrukerne. Norge er allerede forbi Finland, og selv Norges Bank skal nå lage egen elektronisk lommebok.

Konklusjonen er at alle de nordiske landene går mot full integrering av mobile lommebøker. Kortene vil nok bestå lenge, og i en overgangsperiode vil folk ha begge deler, men i det øyeblikket folk oppdager hvor enkle de mobile lommebøkene er, så er de solgt. Da er det ingen vei tilbake.

Bare fordeler

Folk i vår tid bytter gjerne ut både kone og kjæledyr mot mobilen som har inntatt rollen som mennesket bedte venn og litt til. MobilePay, Vipps og Swish har i skrivende stund fjorten millioner brukere i Skandinavia.

Norge er allerede nesten kontantløst, og det forventes derfor at tilpasningen til e-lommebøker skal gå like knirkefritt som overgangen fra kontant til kort.

Velkommen til e-lommebok samfunnet.

Siste poster

ACER – ULOVLIG DUMT?

I vannkraftlandet Norge har strøm alltid vært en av grunnpilarene i velferdssamfunnet. En menneskerett på linje med utdanning, mat og tak over hodet. Mange spør seg nå om det er utro tjenere i statsforvaltningen som har skyld i elendigheten? Motparten begynner å røre på seg. Norge selger gass tilsvarende 1260 TWh strøm uten at norskeFortsett å lese «ACER – ULOVLIG DUMT?»

MOTPARTEN TROR IKKE:

Dagbladet skriver at RUSSLAND JUBLER. Det er bare tull. Motparten.no har gått gjennom nettutgavene til de største mediene i Russland. Motparten har sett på ulike medier som pro-Putin publikasjoner som Rossiyskaya Gazeta(Российская газета) regjerings-lojale aviser som Izvestia(Известия) – til sentrums-aviser som Nezavisimaya Gazeta.(Независимая газета) Ingen av dem jubler for Normann. Motparten så også på nasjonalist-aviserFortsett å lese «MOTPARTEN TROR IKKE:»

Ikke Nor(d)mann likevel?

I Norge får ikke Mathias Normann lenger spille på landslaget fordi han har takket ja til å spille for Dinamo Moskva. Som sultne ulver trekker mediene ensidig frem folk som henger ut Normann. Det er ikke rom for noen med motforestillinger. Alle som var for demokrati og anti-rasisme mente det var ekstra viktig og riktigFortsett å lese «Ikke Nor(d)mann likevel?»

Koronapass

MED KORONAPASS ERSTATTER REGJERINGA FRIHET MED TVANG OG LIKHET MED ULIKHET  Med innføring av koronapass blir det i realiteten innført vaksinetvang i Norge. Dette bryter med Nürnbergkodene, som nettopp var utviklet som et kraftig svar på og forsvar mot de forbrytelsene legemiddelindustrien og staten i nazi-Tyskland gjorde seg skyldige i. Av Pål Steigan  sjefredaktør i steigan.no. Det anbefalesFortsett å lese «Koronapass»

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: