LED forandrer arkitekturen
Uten å tenke på strømregningen kappes folk om å lyse opp hus, hage og basseng. Det er vakkert, billig og vedlikeholdsfritt.

Foto: Pixabay
Thomas Alva Edison ville ganske sikkert ha fått hakeslepp av måten LED lys påvirker moderne arkitektur. For belysning har det skjedd et paradigmeskifte. Mest sannsynlig kommer Nick Holonyak, oppfinneren av LED lys, til å få en plass i oppslagsverkene ved siden av Edison.
Endret alt
Det er ikke så mange år siden folk byttet ut glødelamper med lysrør for å spare penger og miljøet, men det var en halvhjertet kampanje. Lysrørene gikk også i stykker, de trakk mye strøm, og det var ikke alle steder de passet.
Der en 60 watt lyspære tidligere holdt fra seks til 12 måneder, gjør en 5 watt LED lyspære i dag samme nytten og varer fra 6 til 12 år! Vi snakker defro om at prisen bare er en promille. Strømregningen er ikke til bekymring og LED er så godt som vedlikeholdsfritt.
Både privatpersoner og selskap som store hotellkjeder har fått med seg utviklingen, og det er nesten et kappløp om å få satt opp nok lys. For arkitektene er LED revolusjonen er faktor som de nå må ta hensyn til. Det endrer tankegangen, og til og med pensum på arkitekthøgskolen har tatt de nye tidene inn over seg.
Nytt lys
Der man tidligere måtte la stiger og stillaser bevege seg på en evig runddans av vedlikehold, kan man i dag se sit eget hår gråne før det er nødvendig å foreta utskiftninger.
Nå går folk mann av huse for å lyslegge de rareste steder man ikke ville drømme om tidligere, som hyller og skap, små rom i båten, hanskerommet i bilen og et hvert tenkelig sted der man kan komme til med en ledning og en skrutrekker.

Foto: Pixabay
Den tredje revolusjon
Arkitektene vet at de nå kan foreslå spektakulær opplysning av nybygg uten at byggherren protesterer rynker på nesen. Sakte men sikkert vil verden derfor lyse opp også utendørs, slik at vi blir enda mer synlige fra verdensrommet. LED belysningen er så voldsom at den er synlig for astronauter i bane rundt jorden.
Ser men på det i et historisk persepektiv kan man forenkle og si at neanderthalerne temmet ilden og grillet pølser helt frem til Thomas Alva Edison klarte å lyse opp hjem og stue med sine glødelamper. LED lampene er en like kraftig oppfinnelse som bokstavelig talt kaster nytt lys på jordkloden.
Fattige betaler mest
Det er et sort MEN og et tankekors at det fortsatt er milliarder av gamle glødepærer på markedet. Mye tyder på at storprodusentene nå gjør alt de kan for å dumpe disse varene billig på fattige, som derfor betaler en høy pris i form av gigantiske strømutgifter.
Totalt sett går det med enorme mengder kilowatt timer strøm basert på kull for at de fattige skal lyse opp hjemmene sine med gammeldagse glødelamper som de har fått så billig at de ikke hadde råd til å si nei.