Belysning:

LED forandrer arkitekturen

Uten å tenke på strømregningen kappes folk om å lyse opp hus, hage og basseng. Det er vakkert, billig og vedlikeholdsfritt.
Hotel, Pool, Kveld, Belysning, Natt, Gjenoppretting

Foto: Pixabay

Thomas Alva Edison ville ganske sikkert ha fått hakeslepp av måten LED lys påvirker moderne arkitektur. For belysning har det skjedd et paradigmeskifte. Mest sannsynlig kommer Nick Holonyak, oppfinneren av LED lys, til å få en plass i oppslagsverkene ved siden av Edison.

Endret alt

Det er ikke så mange år siden folk byttet ut glødelamper med lysrør for å spare penger og miljøet, men det var en halvhjertet kampanje. Lysrørene gikk også i stykker, de trakk mye strøm, og det var ikke alle steder de passet.

Der en 60 watt lyspære tidligere holdt fra seks til 12 måneder, gjør en 5 watt LED lyspære i dag samme nytten og varer fra 6 til 12 år! Vi snakker defro om at prisen bare er en promille. Strømregningen er ikke til bekymring og LED er så godt som vedlikeholdsfritt.

Både privatpersoner og selskap som store hotellkjeder har fått med seg utviklingen, og det er nesten et kappløp om å få satt opp nok lys. For arkitektene er LED revolusjonen er faktor som de nå må ta hensyn til. Det endrer tankegangen, og til og med pensum på arkitekthøgskolen har tatt de nye tidene inn over seg.

Nytt lys

Der man tidligere måtte la stiger og stillaser bevege seg på en evig runddans av vedlikehold, kan man i dag se sit eget hår gråne før det er nødvendig å foreta utskiftninger.

Nå går folk mann av huse for å lyslegge de rareste steder man ikke ville drømme om tidligere, som hyller og skap, små rom i båten, hanskerommet i bilen og et hvert tenkelig sted der man kan komme til med en ledning og en skrutrekker.

Svømming, Pool, Natt, Hotel, Kvelden, Gjestfrihet, Vann

Foto: Pixabay

Den tredje revolusjon

Arkitektene vet at de nå kan foreslå spektakulær opplysning av nybygg uten at byggherren protesterer rynker på nesen. Sakte men sikkert vil verden derfor lyse opp også utendørs, slik at vi blir enda mer synlige fra verdensrommet. LED belysningen er så voldsom at den er synlig for astronauter i bane rundt jorden.

Ser men på det i et historisk persepektiv kan man forenkle og si at neanderthalerne temmet ilden og grillet pølser helt frem til Thomas Alva Edison klarte å lyse opp hjem og stue med sine glødelamper. LED lampene er en like kraftig oppfinnelse som bokstavelig talt kaster nytt lys på jordkloden.

Fattige betaler mest

Det er et sort MEN og et tankekors at det fortsatt er milliarder av gamle glødepærer på markedet. Mye tyder på at storprodusentene nå gjør alt de kan for å dumpe disse varene billig på fattige, som derfor betaler en høy pris i form av gigantiske strømutgifter.

Totalt sett går det med enorme mengder kilowatt timer strøm basert på kull for at de fattige skal lyse opp hjemmene sine med gammeldagse glødelamper som de har fått så billig at de ikke hadde råd til å si nei.

Siste poster

ACER – ULOVLIG DUMT?

I vannkraftlandet Norge har strøm alltid vært en av grunnpilarene i velferdssamfunnet. En menneskerett på linje med utdanning, mat og tak over hodet. Mange spør seg nå om det er utro tjenere i statsforvaltningen som har skyld i elendigheten? Motparten begynner å røre på seg. Norge selger gass tilsvarende 1260 TWh strøm uten at norskeFortsett å lese «ACER – ULOVLIG DUMT?»

MOTPARTEN TROR IKKE:

Dagbladet skriver at RUSSLAND JUBLER. Det er bare tull. Motparten.no har gått gjennom nettutgavene til de største mediene i Russland. Motparten har sett på ulike medier som pro-Putin publikasjoner som Rossiyskaya Gazeta(Российская газета) regjerings-lojale aviser som Izvestia(Известия) – til sentrums-aviser som Nezavisimaya Gazeta.(Независимая газета) Ingen av dem jubler for Normann. Motparten så også på nasjonalist-aviserFortsett å lese «MOTPARTEN TROR IKKE:»

Ikke Nor(d)mann likevel?

I Norge får ikke Mathias Normann lenger spille på landslaget fordi han har takket ja til å spille for Dinamo Moskva. Som sultne ulver trekker mediene ensidig frem folk som henger ut Normann. Det er ikke rom for noen med motforestillinger. Alle som var for demokrati og anti-rasisme mente det var ekstra viktig og riktigFortsett å lese «Ikke Nor(d)mann likevel?»

Koronapass

MED KORONAPASS ERSTATTER REGJERINGA FRIHET MED TVANG OG LIKHET MED ULIKHET  Med innføring av koronapass blir det i realiteten innført vaksinetvang i Norge. Dette bryter med Nürnbergkodene, som nettopp var utviklet som et kraftig svar på og forsvar mot de forbrytelsene legemiddelindustrien og staten i nazi-Tyskland gjorde seg skyldige i. Av Pål Steigan  sjefredaktør i steigan.no. Det anbefalesFortsett å lese «Koronapass»

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: