Frukt og grønnsaker:

Oppbevar frukt og grønnsaker riktig

Eplene har råtnet, avocadoen din har blitt brun, fluene surrer rundet bananene og kiwien smaker alkohol. Mange fortviler over frukt og grønt som går i oppløsning.

Foto: Pixabay

Frukt og grønnsaker som oppbevares riktig holder seg ti ganger lenger. Det er både praktisk og økonomisk smart å lære seg de aller enkleste triksene. Er du fortsatt usikker etter å ha lest denne artikkelen kan du teste deg selv i VGs oppbevaringstest.

Enkel planlegging

Mange har lurt på hva de gjør feil siden de deilige grønnsakene og den søte frukten går i oppløsning lenge før man får satt tennene i dem. Svaret ligger i litt uhyre enkel planlegging. Likevel er det et godt råd du kan følge med en gang. 

Invester i noen skikkelige plastposer med zip-lukkemekaniske. Det lønner seg! Det er lettere å lagre frukt og grønt enn du tror. Det er viktig å lage gode rutiner. Derfor bør du ha faste plasser til de ulike typene frukt og grønt.

Adskilt

Veldig mye frukt og grønnsaker bør holde adskilt. Det gjør man best ved å flytte dem over til egnede zip poser med en gang man kommer hjem. Enten man har tenkt å oppbevare frukten og grønnsakene i kjølerommet, kjøleskapet eller om man akter å fryse dem ned. Pakke dem likevel i egnede porsjoner i zip posene.

Unntak fra regelen

Det er riktignok noen unntak. Bananer, tomater og  poteter bør ikke oppbevares i kjøleskap. De skal lagres tørt i romtemperatur. Sopp og aubergine skal oppbevares på et tørt og kjølig, og bør bare vaskes før bruk. 

Foto: Pixabay

Tommelfinger regler

Eplene kan derimot med fordel lagres i kjøleskapet. De råtner de ti ganger så raskt i romtemperatur. Ellers er tommelfinger regelen at frukter og grønnsaker skal oppbevares i kjøleskapet. Det betyr at paprika, chili, tomater, plommer, moreller, stangselleri, broccoli, blomkål og druer, alle sammen kan ta plass i kjøleskapet, men i hver sin zip bag.

Smarte triks

Også asparges skal oppbevares i kjøleskapet,men her lønner det seg å ta visse forholdsregler. Pakk aspargesen inn i et fuktig tørkerull eller du kan stille dem rett opp og ned i et glass vann innpakket i tørkehåndkle.

Spar plass

Gulrøtter er også en grønnsak og skal derfor i kjøleskapet, men synes du de tar for stor plass går det også an å ha dem i kjølerommet, hvis du akter å bruke dem i løpet av en uke eller to.

Frysing

Frisk salat og kål skal vaskes før man legger dem i kjøleskapet. Rabarbra kan med hell fryses ned. Det samme er tilfelle med veldig mye frukt.

Selv om frukt som jordbær og bringebær slipper litt av vannet etter tining, vil de ha en utmerket kvalitet og sukret med krem, fløte eller vaniljesaus har det liten betydning at de har vært frosset. 

Dersom bananene begynner å bli brune er de kalre for fryseren. Det blir kjempegod og sunn snacks. Det samme er tilfelle for mango og papaya.

Ikke frys

Magasinet Kvinner og Klær minner om at man absolutt ikke må fryse grønnsaker som artisjokker, aubergine, reddiker og søtpoteter.

Modning

Både hvitløk og løk skal oppbevares i romtemperatur.

Plommer. fersken, mango og avocado som ikke er modne bør modnes i romtemperatur i pairpose. alternativt ved at man legger papir inne i zip bager.

Siste poster

Koronapass

MED KORONAPASS ERSTATTER REGJERINGA FRIHET MED TVANG OG LIKHET MED ULIKHET  Med innføring av koronapass blir det i realiteten innført vaksinetvang i Norge. Dette bryter med Nürnbergkodene, som nettopp var utviklet som et kraftig svar på og forsvar mot de forbrytelsene legemiddelindustrien og staten i nazi-Tyskland gjorde seg skyldige i. Av Pål Steigan  sjefredaktør i steigan.no. Det anbefalesFortsett å lese «Koronapass»

Jesper Enerstvedt på engelsk

Revers Forlag har inngått avtale med Fair Forlag om å oversette tre av forfatteren Jesper Enerstvedts bøker til Engelsk. Foto: Revers Forlag Jesper Siegfried Enerstvedt (født 6. juni 1967 i Tromsø) er en norsk forfatter. Utdannet ved journalisthøyskolen i Oslo. Forfatterens egen hjemmeside finner du her. CIAs dristigste operasjon noensinne, – operasjon «Paper». Les merFortsett å lese «Jesper Enerstvedt på engelsk»

Jordbruk – Vann

Saltvannsdrivhus vekker oppsikt Når saltvannet fordamper bruker anlegget saltlaken som kjølevæske fordi den har lavere koke og frysepunkt enn vann. Nå høster programmet internasjonal anerkjennelse. Saltvann er en underbrukt ressurs, og hvis man kan å benytte den i landbruket har man komemt et stort stykke på vei for å kunne brødfø jordens befolkning selv medFortsett å lese «Jordbruk – Vann»

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: