Induksjonshistorie:

Magnetisk mirakel

Induksjonstoppen blir kald i det samme du trekker vekk gryten eller stekepannen. Oppfinnelsen er gammel , men det er først nå mennesket har klart å temme teknologien.
Kåpe Induksjon, Chevrolet, Chevy Chevelle, Chevy

Foto: Pixabay

Aftenposten forteller at induksjon er den beste måten å varme maten på. Induksjonstopper har ikke noe varmeelement under toppen som må oppvarmes eller avkjøles. Derfor knuser den både keramiske topper som blir rødglødende, de gamle platekomfyrene og de brennbare gasskomfyrene.

Det var en gang…

Det måtte en matglad danske til for å gi verden denne herlig måten å lage mat på. Da fysikeren Hans Christian Oersted i 1820 fant ut at elektrisk strøm strømmer skaper et usynlig magnetfelt hadde han egentlig svaret på det folk baserer induksjonstopper på i dag, men det forstod han ikke selv.

Franskmannen Andre-Marie Ampère Oerstads brakte vår danske venns forskning frem mot praktisk anvendelse da han han viste verden at to pararelle strømførende ledninger tiltrakk og frastøtte hverandre, akkurat slik du kjenner magneter.

Luringen 

Til og med Ampère slet med å få de praktiske bruksområdene på plass. Først dae fysikeren Michael Faraday laget en elektrisk motor med magnetisme forstod noen at dette kunne bli nyttig. Flere oppfinnere utviklet egne elektriske motorer, men ingen av dem var i Tesla klassen.

Til tross for at Faraday hadde klart å gjøre noe praktisk med de andres forskning var også han en teoretiker av rang. Selv ikke da han rotere en trådspole gjennom et magnetfelt og laget elektrisk strøm forstodhan hva han hadde oppfunnet. ersom det er noen elektrikere som leser denne artikkelen vil de nok trekke på smilebåndet. og det var det også en som gjorde den gangen. Han het Thomas Alva Edison. 

La det bli lys

Stakkars faraday var ikke klar over at han satt med noe i hendene som praktisk talt ville sende menneskeheten inn i en ny tidsalder. Kilden til å levere strøm til de tusen hjem og alle fabrikkene.

Edison var smart og så straks at faraday hadde oppfunnet en strømgenerator. Derfor laget Thomas Edison sin egen modell. Oppfinnelsen var et ekte paradigmeskifte, og for en gangs skyld var det ikke vanskelig å finne noen som ville finansiere prosjektet. Tvert imot. Resten av historien kjenner vi alle. Med strømmen kom den industrielle revolusjon, og senere datamaskinene og mobiltelefonen du mest sannsynlig holder i hånden akkurat nå.

Bråkete induksjon

Allerede for femti år siden laget et amerikansk firma en bråkete induksjonstopp som ingen ville kjøpe. Tester kan fortelle deg at problemet er løst for lengst. Fortsatt lager induskjon en svak summende lyd, men du skal ha ganske gode ører for å høre den.

Magnet-mat

Fordi varmen i en induksjonstopp kun skapes i gjenstanden som inneholder maten, som en stekepanne eller en gryte, er den selvsagt mye sikrere enn alle andre former for oppvarming. For øvrig er det få feil å finne med induksjon selv om man leter etter dem.

  • Enkel 
  • Billig
  • Sikker
  • Presis
  • Rask

Siste poster

Koronapass

MED KORONAPASS ERSTATTER REGJERINGA FRIHET MED TVANG OG LIKHET MED ULIKHET  Med innføring av koronapass blir det i realiteten innført vaksinetvang i Norge. Dette bryter med Nürnbergkodene, som nettopp var utviklet som et kraftig svar på og forsvar mot de forbrytelsene legemiddelindustrien og staten i nazi-Tyskland gjorde seg skyldige i. Av Pål Steigan  sjefredaktør i steigan.no. Det anbefalesFortsett å lese «Koronapass»

Jesper Enerstvedt på engelsk

Revers Forlag har inngått avtale med Fair Forlag om å oversette tre av forfatteren Jesper Enerstvedts bøker til Engelsk. Foto: Revers Forlag Jesper Siegfried Enerstvedt (født 6. juni 1967 i Tromsø) er en norsk forfatter. Utdannet ved journalisthøyskolen i Oslo. Forfatterens egen hjemmeside finner du her. CIAs dristigste operasjon noensinne, – operasjon «Paper». Les merFortsett å lese «Jesper Enerstvedt på engelsk»

Jordbruk – Vann

Saltvannsdrivhus vekker oppsikt Når saltvannet fordamper bruker anlegget saltlaken som kjølevæske fordi den har lavere koke og frysepunkt enn vann. Nå høster programmet internasjonal anerkjennelse. Saltvann er en underbrukt ressurs, og hvis man kan å benytte den i landbruket har man komemt et stort stykke på vei for å kunne brødfø jordens befolkning selv medFortsett å lese «Jordbruk – Vann»

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: